Deerhoof – The Magic

Ze zijn al twintig jaar bij elkaar en hét stoere verhaal rond Deerhoof is dat de charmante blikvanger Satomi Matsuzaki al enkele dagen na emigratie vanuit Japan naar de VS al toetrad tot het multiculturele doldwaze circus uit San Francisco. En de rest is geschiedenis, of als je wilt, an American Dream! The Magic is – er is discussie over – inmiddels hun 16de album; kan ook hun 17de of 14de zijn, net naar gelang je voorkeur. En hoewel er veel is veranderd door al die jaren is één wezenskenmerk gelukkig hetzelfde gebleven: elke plaat van Deerhoof is een gestoorde trip vol onaangepast gedrag. Vroeg vorige eeuw hadden ze het vast dadaïstisch genoemd.

The Magic is opnieuw een avontuurlijke potpourri van muzikale stijlen. En het is natuurlijk typisch Deerhoof om ze vooral niet naar sfeer te groeperen. Nee, we gaan de malle molen in met deze mixtape en worden wild heen en weer geslingerd tot je er bijkans kotsmisselijk van wordt. Want ja, je moet er wel tegen kunnen. De band maakt muziek die niet een twee drie pakt, laat staan zo’n verzameling van 15 liedjes. En dat gaat misschien nog wel extra op voor The Magic. Deerhoof kan zo zijn groovende pakkende, ja zelfs bijna toegankelijke momenten hebben maar die zijn dit keer schaars. Van de Shuffle The Devil and his Anarchic Surrealist Retinue tot en met de punkrock van That Ain’t No Life For Me en Dispossessor Is het allemaal even gruizig, onnavolgbaar eigenzinnig en lo-fi. Piekmomenten leveren, behalve natuurlijk de titels van de tracks alleen al, de melodie in Criminals of the Dream, het headbangen op Kafe Mania!, de hit Acceptance Speech en de onweerstaanbare groove van – en daarmee dj-lieveling – Life is Suffering. En ja, natuurlijk is er een electro uitstapje met I Don’t Want to Set the World on Fire.

Opnieuw een heerlijke onaangepaste plaat die doet uitkijken naar de concerten dit najaar van circus Deerhoof. Bijvoorbeeld tijdens Incubate (11 september, Tilburg) en het Paard van Troje (18 september, Den Haag).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s