Band Of Horses – Why Are You OK

Het lijkt wel of Band Of Horses het moe is om stadions te willen vullen met hun muziek. Op Why Are You OK – hun vijfde plaat – slaan ze een nieuwe weg in; rustiger, kleiner, intiemer. Ze lijken tevreden met hun leven en te genieten van de kleine dingen om hen heen; het familieleven, de kinderen en huisdieren. Kijk maar eens naar de clip bij wiegende ballade Whatever, Wherever; zo ziet het leven er thuis uit bij de Horses. En die harmonieuze sfeer staat de band uit Seattle wonderwel. Maar daarbij hebben ze wel een diepe buiging te maken voor producer Jason Lytle (Grandaddy) die de plaat werkelijk tot een feest heeft gemaakt.

Band Of Horses klinkt op deze plaat meer indie dan altcountry. Lytle (die veel van de nummers voorziet van heerlijk klinkende elektronica) is daar debet aan. De plaat zit vol stijlelementen die we van Grandaddy kennen. Openingsepos Dull Times The Moon start al met een ritmeboxje op een wiegend tempo. Na een minuut of vijf gaat in het nummer het roer om en de volumeknoppen op tien. Op dat volume komt de hoge Niel Young-achtige stem van frontman Ben Bridwell ook goed tot zijn recht.

De Horses schreven voor de plaat 11 mooie overwegend rustige liedjes geïnspireerd door thema’s uit het dagelijks leven. Aangevuld met een sonisch intermezzo Hold On Give Me A Sec telt de plaat 12 nummer en klokt bijna 50 minuten. De eerste vijf nummers zijn het sterkst, meest speels en verkent de band allerlei richtingen. Solemn Oath is een sterk nummer waarin echt alles tot in de kleinste details heerlijk klinkt: de samenzang, de grove bas, de gitaren. En luister eens naar The Casual Party, een van de stevigste nummers op de plaat. Een vierkante stamper met lekkere gitaarriff maar weer vol prachtige detaillering in de productie.

Op In A Drawer mag J Mascis (Dinosaur Jr) nog even een refreintje meezingen maar daarna zakt het wat in en blijft de band het zoeken in rustige wiegende nummers. Met twee liedjes die nog wel een altcountry-sfeer ademen. In Country Teen wordt dat feit sterk benadrukt door de eigenzinnige ouderwets stereo klinkende productie: drums en gitaar links, zang en bas rechts. Dat grapje houdt de plaat tot het einde toe fris.

Band Of Horses verrast met een nieuwe koers die ze goed past. Met een productie die de plaat stevig boven het gemiddelde uit tilt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s