Jon Lindsay – Cities & Schools

Met het uptempo shuffletje in openingsnummer All Them Houses, de ijle zang en de speelse keyboardgeluidjes doet eenpitter Jon Lindsay onmiddellijk denken aan New Music, een Engelse synthpop bandje dat eind jaren zeventig wat hitjes had. De Amerikaan Jon Lindsay heeft dezelfde lichtvoetigheid in zijn liedjes. Er klinkt af en toe ook iets door dat doet denken aan ELO, op mindere momenten helaas ook aan de Traveling Wilburys.

Jon Lindsay past in een traditie van ambachtelijk liedjesschrijvers met een goed oor voor scheurende refreintjes die erom vragen meegebruld te worden. Die giet hij in puntgave gitaarpopliedjes met niet zelden fijne synths om het op te leuken. Denk aan Grandaddy. Lifer bijvoorbeeld, is een effectief liedje voor momenten dat je lekker in je vel zit. Maar behalve dit soort instant pop staan er op Cities & Schools – de derde van de artiest – genoeg net iets uitdagender en creatievere nummers om het voor de luisteraar interessant te houden.

Waar je alleen een beetje doorheen moet luisteren is de productie. De hele plaat klinkt wat dunnetjes, ook al is het vaak speels volgepropt met bijdragen uit een breed instrumentarium. Dat gaat pas een beetje leven als je het volume oppompt. En dan kun je lekker opgaan in de overstuurde gitaar in een nummer als When They Broke The World.

Leuk plaatje met groeipotentie dat helaas maar 36 minuutjes duurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s