Holy Fuck – Congrats

Men neme een bassist, een drummer en een berg goedkoop muzikaal speelgoed, bij voorkeur op een hoop geflikkerd op een tafel met héél veel kabeltjes. En dan krijg je dit: Holy Fuck uit Canada maakt al jaren de meest opwindende alternatieve dansmuziek denkbaar en doet er nota bene nog een schepje bovenop op hun nieuwe plaat Congrats.

Het anarchistisch collectief heeft nu eens serieus werk gemaakt van hun nieuwe. Tot nu toe ontstond hun muziek een beetje houtje-touwtje. Voor Latin, al weer uit 2010, kropen ze nog in een schuur op het platteland bij Ontario, maar deze keer hebben ze in een echte serieuze studio gewerkt. En oh oh, dat brengt natuurlijk een groot risico met zich mee als je je juist onderscheidt van de rest dankzij de spontane noisy chaos die je met elkaar weet neer te zetten. Gaat die spontaniteit niet jammerlijk in rook op als je ineens gaat nadenken over wat je doet en je heel veel technieken tot je beschikking hebt om het beter te laten klinken?

De hemel zij geprezen, dat is niet gebeurd. Congrats is wel overduidelijk de meest coherente plaat van Holy Fuck tot dit moment. De plaat heeft minder rare uitschieters, zowel in aanpak als in sound, dan de voorgangers. Dit luistert alle tien nummers heerlijk weg. Sonisch is het genieten; als je tenminste houdt van gruizig overstuurde rare geluiden en springerige ritmes. Je krijgt er ballen van in je buik. En je kunt er uiteraard heerlijk wild op dansen.

De vier gaan furieus van start met Chimes Broken en Tom Tom, twee tracks die zich kunnen meten met de kolkende bedwelmende composities van Underworld, de opwinding van The Chemical Brothers en de agressiviteit van The Prodigy. En toch is het onmiskenbaar Holy Fuck, dankzij de totale gekte en de bakken noise. In sfeer gaat het roer daarna om en horen we Holy Fuck ook ronduit funky in het prachtig melodieuze Shivering en er komt zelfs een bijna zuiver liedje langs – Neon Dad – met tekst, zanglijn, en backing vocal van een meisje en al. En dat klinkt voor Holy Fuck-begrippen ronduit experimenteel om eens een conventioneel liedje te maken, maar werkt wonderwel. Net als de electro-dub in House of Glass.

Allemaal gefeliciteerd, met name de fans van deze uitzonderlijke act, met Congrats. Misschien wel Holy Fucks beste tot nu toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s