Mock Orange – Put the Kid On the Sleepy Horse

Mag ik al u creatievelingen wijzen op het belang van het maken van back-ups van je harde schijf? Luistert en huivert. Mock Orange uit Evansville, Indiana (trek een lijn tussen New York en San Francisco en op een derde ligt in het spreekwoordelijk middle of nowhere dit plaatsje) heeft zijn sporen verdiend sinds het einde van de vorige eeuw met eerst prima emo en daarna indie van volstrekt eigen signatuur. Een stapel platen op hun naam met Disguised As Ghosts uit 2011 het laatste teken van leven. Zo’n band met een kleine maar o zo trouwe aanhang die enkele jaren terug de vlag uitstak toen berichten binnenkwamen dat de band in stilte werkte aan een nieuwe plaat. Vervolgd door een noodkreet of iemand een goede specialist kende die gecrashte harde schijven kon uitlezen…

Shit happens, de band had een compleet nieuw album op een computer staan en die begaf het. Nooit een back-up gemaakt en dus al dat gezwoeg de prullenbak in. En geen it’er die er nog maar één byte uit wist te krijgen. Frustrerend genoeg om menig band te laten crashen.

Na werkelijk jaren van angstige stilte is er nu ineens Put the Kid On the Sleepy Horse, en meldt de band opgetogen dat uiteindelijk toch iemand is gevonden die de hele plaat wist te redden. De puntjes zijn op de i gezet, een nieuwe platenmaatschappij gevonden, het vinyl geperst.

De jaren dat Mock Orange zich snel en radicaal ontwikkelde zijn inmiddels voorbij. Ze hebben hun volstrekt eigen geluid en manier van componeren gevonden. Put the Kid On The Sleepy Horse is een plaat waarin hun stijl verder wordt verfijnd. Hooguit sluipen er meer krautachtige elementen de muziek binnen, zoals in prijsnummer High Octane Punk Mode dat eindigt een een lang herhaald thema.

Kenmerkend voor Mock Orange zijn zintuigenbelastend drukke nummers vol rare gitaarriedeltjes, totaal over de top overstuurde solo’s, heerlijk gruizige stevige baslijnen en speelse toevoegingen met een breed instrumentarium. Tel daarbij de onnavolgbare zanglijnen van Ryan Grisham en de vervreemdend gedubbelde zangstem en je hebt Mock Orange. Ook Put the Kid On the Sleepy Horse is met deze kenmerken geen plaat die je direct pakt en zelfs vermoeiend is om een eerste keer uit te luisteren. Maar het is weer zo’n typische groeier, waarin je langzaam maar zeker herkenningspunten gaat ontdekken tot je ineens ongemerkt alles meezingt. Mock Orange is voor liefhebbers van eigenzinnige indie een aanrader om eens de tanden in te zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s