Black Helicopter – Deadlines For Deadbeats

Net als veel andere bands legt Black Helicopter uit Boston zich in het digitale tijdperk nu toe op het uitgeven van ep’s. Deadlines For Deadbeats is een tweede in relatief korte tijd die het daglicht ziet.

De band hoort in Nederland thuis in het hoekje ‘over het hoofd gezien’. Zo niet in het alternatieve circuit in de VS, waar Black Helicopter gekend en erkend is als een meedogenloze gitaarband in de hoek repeterende hard/slowcore met politiek uitgesproken teksten. Met een ambassadeur als Sonic Youth’s Thurston Moore die twee lp’s van de band uitgaf op zijn Ecstatic Peace label.

Black Helicopter is actief sinds het begin van deze eeuw en heeft naast verschillende ep’s drie volwaardige platen op hun naam staan. Platen die zich onderscheiden door een muur van gruizige gitaren, stuwende bass a la Steve Albini, lange nummers op laag tempo met zich eindeloos als een drone herhalende thema’s. Maar het blijft te verteren dankzij prachtige melodieus verweven gitaarlijnen en de snijdende gescandeerde zang van Tim Shea. Duistere claustrofobische muziek waar je je ongemakkelijk bij voelt maar en die tegelijk onweerstaanbaar is. Wie het niet kent moet eens luisteren naar The Good Times op debuutplaat That Specific Function.

Op Deadlines For Deadbeats zet de band uit Boston de weg voort richting iets meer uptempo nummers met liefst een goede hookline. De ep klinkt bijna poppy in vergelijking met het oude werk maar is ten opzichte met de gemiddelde gitaarband van dit moment nog tamelijk ongemakkelijk alternatief. Titelnummer Deadbeats For Deadlines klinkt als een middelmatig rockertje. En het meest poppy komt de band uit de hoek in Counting Eyesores, dankzij een gastoptreden op cornet door Roger Miller van Mission of Burma. Die toetert er een prachtig pakkend melodielijntje doorheen waardoor de regenwolken boven Boston plots lijken op te trekken.

Gelukkig staan er twee duistere tracks naast die wel doen herinneren aan Black Helicopter van weleer met donkere riffs en de onheilspellende teksten, met als hoogtepunt Coattails. Sla op in je verzameling in de buurt bij Protomartyr.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s