PJ Harvey – The Hope Six Demolition Project

Kids do the same thing everywhere; They’ve sprayed grafitti in Arabic and balanced sticks in human shit. Welkom in de wereld van PJ Harvey anno 2016. Geen vrolijke plek. This is how the world will end.

Op The Hope Six Demolition Project lijkt PJ Harvey haar muzikale taal gevonden te hebben. De plaat sluit qua sound aan bij Let England Shake en brengt nu eens niet de radicale koerswijziging, die we van de Britse gewend zijn. De plaat klinkt alsof een begrafenisstoet uit New Orleans, zoals je ze veelvuldig ziet in de HBO-serie Treme, door je huiskamer marcheert. Een losgeslagen bende met een berg stemmen, tal van instrumenten met een prominente plaats voor saxofoon, die losjes door elkaar lijken te improviseren maar met elkaar een prachtig doorleefd stukje muziek neerzetten.

De vernieuwing zit deze keer in de teksten en de gepredikte boodschap. De Britse wil de wereld verbeteren en windt er geen doekjes om in het beschrijven wat er mis is en wat er dient te gebeuren. In opener The Community Of Hope introduceert PJ Harvey als het ware een nieuw genre: de documentaire popsong. Het is alsof zij ons bij de hand neemt tijdens een wandeling door een obscure wijk in Washington DC. ‘Hier is het Demolition Project, helemaal tot Benning Road; hier is het restaurant, hier het oude gekkenhuis waar nu Homeland Security is gevestigd’. Beeldende realistische beschrijvingen wisselt PJ Harvey af met pure protest songs gebaseerd op haar eigen ervaringen en observaties, zoals A Line In The Sand: How to stop the murdering? What I’ve seen, yes it’s changed how I see humankind; I used to think progress was being made, that we could get something right. Enough is enough: a line in the sand.

Het preken en de drang om ons iets te vertellen doen gelukkig geen afbreuk aan haar unieke hand van songschrijven. Elke noot op de The Hope Six Demolition Project draagt ontegenzeggelijk haar handtekening. Liedjes van PJ Harvey zijn uit duizenden te herkennen en blijven al sinds haar debuut Dry in 1992 eigenzinnig en fascinerend. Maar gek genoeg ook blij vlagen buitengewoon ontroerend.

The Hope Six Demolition Project is een buitengewoon sterk nieuw album van een unieke artiest die ons al bijna 25 jaar muzikaal verwent. Een in alle opzichten donkere plaat die treffend de verwarring, desoriëntatie en frustratie in deze duistere tijd verklankt. Een documentair tijdsdocument waar we als het meezit over tien jaar in betere tijden verbluft naar zullen luisteren en denken, oh ja, zo was het..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s