The Drones – Feelin Kinda Free

The Drones is een Australische band uit Perth die al sinds 1997 actief is en in eigen land een stevige reputatie heeft opgebouwd voor hun eigenzinnige indierock. Enig origineel lid – na een nogal beweeglijke bandhistorie en komen en gaan van muzikanten – is zanger-gitarist Gareth Liddiard. Hij tekent voor de intuïtieve bizarre composities van The Drones. Feelin Kinda Free is al het zevende album van de band.

Zover de feiten. Feelin Kinda Free is een eigenaardige trip langs acht langere verwondering wekkende stukken gegoten in vervreemdende geluiden, dissonanten, zich liver niet aan traditionele songstructuren houden maar bovenal bol staan van de onderhuidse emotionele spanning. De snerpende spraakzang van Liddiard is het enige verbindende element tussen de nummers. Als deze omschrijving je nu afschrikt, een beetje te buitenaards voorkomt, dan sta je op het verkeerde been. Want met name in het eerste deel van het album wordt de experimentdrift gepaard aan een goed gevoel voor mooie melodieën en fascinerende teksten; dit is een plaat die je, als je je er voor open stelt, langzaam maar zeker naar binnen zuigt.

Opener Private Execution hangt op een stevige baslijn, een wurgende donkere spanning en bizarre teksten; de titel zegt genoeg. Daarna hoor je allerlei invloeden langs komen; hoekige ritmes die doen denken aan Gang Of Four, zang die lijkt op Nick Cave And The Bad Seeds; composities die herinneren aan Tom Waits en afsluiter Shutdown SETI zoekt de overtreffende trap van theatrale experimentele pop, met referenties naar Blaine L. Reininger en Tuxedomoon. To Think That I Once Loved You had qua sfeer niet misstaan op een plaat van Leonard Cohen, al gaat Gareth Liddiard zich in dit prachtige geladen nummer volledig te buiten met overslaande stem. Naar mate de plaat vordert wordt het steeds lastiger te verteren en verdwijnen de laatste toegankelijke elementen. Zware kost, maar de moeite meer dan waard.

Feelin Kinda Free is een buitengewoon boeiende plaat weer de bloed, zweet en tranen vanaf druipen, zoals er in hedendaagse experimentele indie niet heel veel zijn. Alleen geschikt voor avontuurlijke zielen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s