Hooverphonic – In Wonderland

Iedereen heeft wel eens een aanval van zoetbehoefte, toch? Voor de schappen vol chocolade in de super bijvoorbeeld. Zo maar ineens. Het overvalt je. In muziek is het al net zo. Tussen alle experimentele en op het scherpst van de snede mag best af en toe eens iets gelikts zitten. Hooverphonic is al sinds jaar en dag hofleverancier van ons zoet. Maar wie had gedacht dat ze op hun twintigste verjaardag misschien wel hun beste werk zouden afleveren?

Bassist/programmeur Alex Callier en gitarist Raymond Geerts vormen de harde kern van het Belgische gezelschap dat live met maar liefst 17 man (waarvan 10 strijkers) op het podium staat. Ze worden nog steeds een beetje geassocieerd met de triphop uit de begindagen, maar schudden dat imago maar al te graag van zich af. Je kunt stellen dat dat met hun nieuwe plaat In Wonderland toch wel zou moet lukken. Triphop is in geen velden of wegen te bekennen; wel enkel dansbare vrolijke pop. Neem nu funky single Badaboum.

Tot nu toe werkten de Belgen met steeds wisselende vrouwelijke gastvocalisten. Dat waren ze nu eens zat en daarom werken ze op deze plaat met meerdere artiesten samen, waaronder – toch verrassend te noemen – Tjeerd Bomhof (Voicst, Dazzled Sticks) en zelfs Lucky Fonz III voegt met zijn jengelende stem een kenmerkend tegen-de-toon-aan koortje toe. Maar laat je daardoor niet van de wijs brengen; prachtig vocaal werk voert de boventoon. Bijvoorbeeld in het gevoelige Deep Forest, gezongen door Christa Jérôme, wiens luchtige stem in dit nummer wat doet denken aan Massiv Attack’s Blue Lines.

Met elke gastvocalist zijn twee nummers opgenomen. Geïnspireerd op het idee dat het a- en b-kantjes van singles zijn. Volgens Hooverphonic zijn de dagen dat singles belangrijker zijn dan albums helemaal terug. En dus is In Wonderland een album vol singles; met pakkende a-kantjes en meer eigenzinnige b-kantjes. En dat levert een super gelikte plaat op vol puike liedjes die doen verlangen naar een warme zomer, uitmuntend geproduceerd met veel sfeerbevorderende strijkers en prachtige zangprestaties.

Om het maar in cliché hyperbolen uit te drukken: In Wonderland van Hooverphonic is als een grote Belgische bonbon; al naar gelang jouw smaak diep donderbruin of romig wit. Het advies is: in de mond nemen en direct doorbijten; geef je maar over aan de heerlijke zoetigheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s