Cheap Trick – Bang Zoom Crazy…Hello

Ik was tiener toen Cheap Trick zijn radiohitjes had, en schaamde me ook toen een beetje dat ik die liedjes wel leuk vond. Maar echte serieus te nemen rock was dit natuurlijk niet, met die meezingbare refreintjes en zo’n blond fotomodel als zanger. Snel genoeg waren ze bovendien oubollig, toen punk en new wave de massa’s bereikten.

In 1998 zag ik ze in de Melkweg. Om een avondje te lachen om een stelletje old farts. En omdat het bijzonder leek zo’n stadionact nog een keer in een kleine zaal te zien. Die avond heb ik aan een stuk met open mond gestaan, om de verbluffende stem van dat blonde fotomodel Robin Zander, het puike musiceren en de geweldige show van gitarist Rick Nielsen, die de vloer van de zal bijkans bedolf onder een regen van plectrums. Die band was veel beter dan ik voor mogelijk had gehouden.

In april dit jaar wordt de band bijgeschreven in de Rock And Roll Hall Of Fame. En om dat te vieren komt er ook een nieuwe plaat uit: Bang Zoom Crazy…Hello. Lache, dacht ik… Sindsdien zit ik met open mond te luisteren en kan ik niet stoppen ‘m telkens weer op te zetten. Cheap Trick geeft in 11 liedjes elke band vol jongelingen die de afgelopen jaren dacht jaren zeventig rock na te kunnen het nakijken. Het is gewoon gênant.

Bang Zoom Crazy…Hello is een soort inhoudsopgave van waar we de band nog van kennen. Boven alles staat een verbluffend gevoel voor pakkende melodieën, maar ze combineren dat telkens weer met obstinate gitaarsolo’s of absurde brugjes en wendingen. Typische Cheap Trick liedjes zijn bijvoorbeeld Roll Me of single No Direction, dat je na een keer luisteren al moeiteloos meefluit. En natuurlijk zijn er bluesrock-uitstapjes. Bijzonder is de cover van Motownklassieker The In Crowd; niet lang geleden ook onder handen genomen door jazz-superster Gregory Porter.

When I Wake Up Tomorrow is een schaamteloos mooi liefdesliedje, over het verlangen naar een partner die niet meer dan een one night stand wilde: ‘Never thought i would beg like this for more….’ De eerste de beste akkoordenwisseling in dit nummer pakt je al bij de strot. Cheap Trick-puristen zullen ook The Sun Never Sets wel weer niks vinden; nog zo’n prachtige compositie in de lijn van If You Want My Love, maar dit keer met stevig bas- en drumwerk en bijna beachboy-achtige harmonieën in de backingvocals. Hoor Rick Nielsen in het uittro eens onstopbaar tekeer gaan op z’n gitaartje. Deze twee zijn sleutelnummers op Bang Zoom Crazy…Hello en geven blijk van het ongekende schrijftalent van de band.

Cheap Trick bestaat nog altijd uit gitarist-met-het-petje-en-schaakbordbroek Rick Nielsen, Tom Petersson op bas en zanger Robin Zander. Drummer Bun E. Carlos hoort er via het gerecht afgedwongen juridisch nog bij maar is niet te horen op de nieuwe plaat. Daxx Nielsen, De zoon van Rick Nielsen Daxx zit achter de drumkit. En met zijn vieren hebben ze een prachtig klinkende heerlijke poppy rockplaat gemaakt met onovertroffen vocale krachtpatserij en totaal gestoord gitaarwerk. Petje af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s