The Range – Potential

Soms heb je van die platen waarbij je je afvraagt wat de muzikant nu eigenlijk wil. Potential van The Range is zo’n onbestemd plaatje. Het klinkt allemaal mooi en verzorgd en de start is ontegenzeggelijk boeiend, met een in stukken gesneden stemfragment dat je even doet twijfelen of je cd-speler het wel goed doet. Maar daarna volgt een breed pallet aan composities die allemaal met de voeten in de electro- en grime-aarde staan, maar daar houdt het ogenschijnlijk onderling verband dan ook zo’n beetje op.

Misschien verklaart de werkwijze van James Hinton uit Brooklyn aka The Range waarom we hier te maken hebben met een plaat die smaakt als een collage en daarom maar matig wil boeien. Hinton ging op zoek op internet aan de hand van een paar zoektermen en samplede op youtube uitingen van mensen over die thema’s. Hij probeert de verhalen van die mensen – allemaal over kwetsbaarheid en problemen in het leven – te vertellen en te verbinden aan zijn verhaal, vertolkt in zijn muziek. Dan krijg je dus een pistache die nergens naar smaakt. Al zijn de losse onderdelen soms best te verteren, zoals de triphop-achtige single Florida.

Naast dit album verschijnt dit voorjaar een documentaire getiteld Superimpose van Daniel Kaufman die gaat over de verhalen van mensen die een rol spelen op Potential.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s