Dan San – Shelter

Dan San staat model voor de kwaliteitspop die we uit België gewend zijn. De band omschrijft zichzelf als Belgische indie-folk. Maar die formulering kan je als luisteraar toch op het verkeerde been zetten. Toegegeven, in een flink deel van de songs op hun tweede album Shelter hoor je inderdaad invloeden van, laten we eens zeggen, Crosby Stills and Nash. Neem nu als voorbeelden daarvoor songs als Gone Home of single America, dat is gezegend met een soepel in het gehoord liggend refreintje. Maar meer dan eens overschrijdt deze band de grenzen van wat je onder indie-folk zou willen scharen en pakken ze stevig, ja bijna symfonisch uit. En dat mag gehoord worden, mede dankzij een uitmuntende productie. Daarvoor tekent Yann Arnaud, bekend van ondermeer Air en Phoenix.

De plaat komt vooral tot leven als een iets steviger geluid wordt neergezet, te beginnen met prijsnummer Ocean, dan leunt op een bijna klassiek aandoend pianothema. Vanaf de eerste tellen wordt het thema ons hoofd ingehamerd om daarna stijlvol gas terug te nemen en weer op te bouwen tot die mooie climax. Prachtig nummer. Zo goed is de rest niet, maar nummers als Dream en Nautilus I en Nautilus II en de climax in Up zorgen er voor dat ook voor liefhebbers van wat steviger pop nog volop te genieten valt.

Shelter wordt door de Belgische band omschreven als een langdurig en met moeite tot stand gekomen project waar ook volop hulp van buitenaf aan te pas is gekomen. Dat alle muzikanten tijdens die reis water bij hun wijn hebben moeten doen, heeft wel een mooie luisterplaat opgeleverd die allerminst klinkt als een compromis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s