Bombay – Show Your Teeth

Bombay heeft een tumultueuze periode achter de rug. De band kortte de originele naam in tot simpelweg Bombay, nam bassist Gijs Loots in dienst en verruilde uiteindelijk ook nog eens Linda van Leeuwen voor Lisa Ann Jonker achter de drumkit. Als je dat zo op een rij zet mag het misschien een klein wonder heten dat Mathias Janmaat met zijn nieuwe kornuiten überhaupt nog toe is gekomen aan het maken van een nieuwe plaat. Die is er nu dan toch en laat een band zien die onder het creatieve leiderschap van Janmaat de koers bijstelt en een nieuw lofi-geluid neerzet.

Show Your Teeth – de titel is gebaseerd op een zinsnede uit het eerste nummer van de plaat – opent sterk met drie nummers die allemaal als single zijn uitgebracht. Uitbijter is toch de rocker Slow Motion; een opzwepende track die zich snel vastzet in je brein. De resterende nummers halen dat hoge niveau niet meer, al is bijvoorbeeld Love Your Enemies mede door de bijna zeikerig slepende manier van zingen van Janmaat ook een oorwurm van jewelste en mogen Kids en het op het verdraaien van de stemming van een gitaarsnaar gebaseerde Lighten The Low er ook zijn. Het zwakst is misschien Bored, dat bijpassend verveeld wordt uitgevoerd, maar het is wel zo vervelend dat ik er in de ochtend mee in mijn hoofd wakker wordt… zal het toch op een bepaalde manier ook wel weer goed zijn.

Mathias Janmaat is een begenadigd songschrijver, zoveel mag Show Your Teeth duidelijk maken. In vergelijking met Bombay Show Pig klinkt het allemaal serieuzer, coherent, meer op lofi-rock georiënteerd. Je mist misschien de speelsheid die debuutplaat Vulture/Provider kenmerkte, maar daar staat op deze plaat weer een rijke wereld aan geluiden en instrumenten die in de productie (wederom door Simon Akkermans) zijn gebruikt tegenover.

Show Your Teeth is een top nederpopplaat. Het maakt nieuwsgierig hoe Janmaat zich verder ontwikkelt als hij de afgelopen emotionele periode van zich heeft afgeschud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s