NZCA Lines – Infinite Summer

Stel je voor; over een paar duizend jaar is de zon uitgegroeid tot een rode reus en is de ondergang van onze planeet dan eindelijk aanstaande. De aarde is één grote stad en de inwoners zijn verdeeld. Een groep leeft in het verleden en vreest de aanstaande Apocalyps, anderen vieren het leven en maken er een groot feest van, in de heerlijke warmte van die grote zon.

Vanuit dat concept is Michael Lovett (je weet wel, van Metronomy) nummers gaan schrijven voor NZCA Lines tweede plaat Infinite Summer. Het is een soort van conceptplaat geworden over de zon die tegelijk zowel een bedreiging als een weldoener is. En als we de bio van de artiest moeten geloven verwijst het naar zijn persoonlijk leven. De zinsnede I feel the time is running out for us in het nummer Dark Horizon kun je ook makkelijk op verschillende manieren uitleggen

Leuk, zo’n verhaal, maar de vraag is of de plaat ook voor de naïeve luisteraar die geen weet heeft van al deze achtergronden ook werkt. Infinite Summer is een electroplaat met een duistere ondertoon. Vooral bij de start. In het eerste nummer wordt een Franse tekst uitgesproken die de situatie schetst en dat suggereert een filmisch karakter. Ook het tweede nummer Persephone Dreams klinkt zwaar en gewichtig. Bij het derde nummer Chemical is Obvious breekt de zon letterlijk en figuurlijk door. Lovett heeft de fenomenale drummer van Hot Chip Sarah Jones ingehuurd en in dit nummer hoor je haar kenmerkende huppeltje in de ritmes dat op de dansvloer buitengewoon aanstekelijk werkt. Vanaf dit moment krijgt het dansbare karakter van de plaat meer ruimte en dat levert een paar heerlijke breed klinkende danskrakers op met prachtige melancholische melodielijnen. Versterkt door fijne vocalen van Charlotte Hatherley die we kennen van Bat For Lashes.

Infinite Summer gaat een beetje gebukt onder het ambitieuze verhaal dat Lovett wil vertellen, naar zijn zeggen geïnspireerd op science fiction literatuur van bijvoorbeeld Arthur C. Clark. Daarmee dreigt NZCA Lines pompeus te worden. Het concept zorgt voor een ingewikkelde start waarna de plaat gelukkig gewoon goed gaat werken als fijne electroplaat, ergens zwevend tussen Hot Chip en Caribou, met voldoende dansbare elementen en hele mooie stemmige luistermomenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s