Field Music – Commontime

Het is moeilijk niet erg enthousiast te worden bij een eerste beluistering van de eerste paar nummers op de nieuwe plaat van de uit noordoost Engeland afkomstige broers Peter en David Brewis alias Field Music. Probeer maar eens stil te blijven zitten bij Disappointed, en gegarandeerd dat je al bij de tweede beluistering een poging tot een falsetto gaat wagen als je But Not For You meezingt.

De broers Brewis die de kern vormen van het wisselende gezelschap dat zich Field Music noemt, hebben de afgelopen vier jaar vooral besteed aan het samenwerken met een groot aantal andere artiesten, bijvoorbeeld Maximo Park’s Paul Smith. Uiteindelijk bracht de hunkering naar met elkaar spelen, en het rommelen met gitaren en ritmes in een studio de twee weer bij elkaar. In een periode van zes maanden speelden hun nieuwe langspeler bij elkaar, ondersteund door een batterij aan bevriende muzikanten.

Commontime schiet majestueus uit de startblokken en maakt bij de eerste paar nummers de indruk dat het een wereldplaat is. Puntig, mooie melodieën, knappe samenzang: artpop van grote klasse met een hoge dosis dansbaarheid. Maar dan zakt het niveau van de composities toch wat in. En de springerige ritmes en knappe muzikale wendingen die een rode draad vormen op deze plaat, worden op den duur wat veeleisend. In die zin is de plaat met 14 nummers ook gewoon te veel van het goede. Gelukkig gaat af en toe even de voet van het gaspedaal, zoals in prachtig sfeervol en heel erg ‘seventies’ Trouble At The Lights. Dan kun je even bijkomen.

De sfeer van de plaat doet gek genoeg denken aan Hall and Oats (de samenzang en de veelvuldig gebruikte room-reverb). En op momenten vermoed je invloeden van ELO of Supertramp waarbij de rijke instrumentatie een trigger voor je geheugen is: strijkers, pianopartijen en barokke samenzang.

Ondanks de overdaad en de onrust is Commontime van Field Music een prachtige plaat met een paar juweeltjes van nummers, luister maar eens naar It’s A Good Thing. De broers Brewis bewijzen nog maar eens dat het uitmuntende songschrijvers zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s