Mystery Jets – Curve Of The Earth

Piep jong zijn ze eigenlijk nóg, de jongens van Mystery Jets uit Londen. Toch timmeren ze al even aan de weg – ze waren tieners toen ze al op grote podia mochten staan – en hebben ze er gewoon drie jaar over gedaan voor ze met een nieuwe plaat op de proppen komen. Curve Of The Earth liet lang op zich wachten omdat de jongens wat wisselingen van bezetting doormaakten en in de tussentijd een eigen studio bouwden. Daar is dit album nu opgenomen; helemaal zelf gedaan, geen producer die er zijn stempel op drukte. En dat klinkt verdomd goed. Laat deze jochies maar schuiven.

Mystery Jets wordt aangevoerd door Blaine Harrison die tekent voor de liedjes en teksten. Hij is met een aangeboren afwijking ter wereld gekomen maar laat zich daar niet door weerhouden. Zijn vader is eveneens een ervaren muzikant en hij speelt op de achtergrond een belangrijke rol bij het reilen en zeilen van de band.

Toen de band begon werd die op een rij gezet met energieke Britse gitaarbands als Arctic Monkeys. Die vergelijking houdt niet stand als je naar de muziek luistert. Mystery Jets is sterk beïnvloed door rock en psychedelica uit de jaren zestig en zeventig. Op Curve Of The Earth wordt die lijn voortgezet. Folkinvloeden hoor je in een nummer als Bubblegum maar verder ademt de plaat vooral een sfeer van rock uit de zeventiger jaren met een psychedelisch toefje, groots en symfonisch vertolkt. Opener Telomere past daarin. De nadruk ligt bij de negen tracks tellende plaat op ingetogener werk. 1985 klinkt als een sleutelnummer op de plaat, Blood Red Balloon is een prachtig sferisch nummer met een ijzersterke zanglijn.

Curve Of The Earth is een prima plaat voor fans van symphonische poprock met nauwelijks inzinkingen van een band die nog veel jaren voor zich heeft en waar we ongetwijfeld nog veel van zullen horen.

Een gedachte over “Mystery Jets – Curve Of The Earth

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s