Evangelist – Evangelist

‘This is the world that I created, sweet and dark’, zingt Gavin Clark (die we kennen als stem bij UNKLE) in het korte introducerende nummer van de plaat Evangelist. Het geeft je al het gevoel bij de hand te worden genomen in een sprookjesachtige wereld; een sprookje met duistere kantjes. Een sprookje over een prediker die ten onder gaat aan verleiding, drank en drugs. Alle genregrenzen worden op deze conceptplaat met groot gemak overschreden, bijna geen nummer lijkt op het ander en toch is er een sfeer die alles hecht samenbindt en die hypnotiserende stem.

De plaat opent na een kort intro met twee rockende nummers op hoog tempo en sterke melodielijnen. Spirit moet het hebben van een ronkende baslijn, Same Hands van een ijzersterke zanglijn. Daarna gaat het roer rigoureus om: I’m In Love Tonight is een duistere ballade die bovengemiddeld wordt dankzij een vioolpartij die doet denken aan de avantgarde van Tuxedomoon. En hop, daar gaat het roer weer om in Know One Will Ever Know dat door een zwaar overstuurde melodieuze baslijn wat doet denken aan heftige Belgische electro. De ijzersterke zanglijn maakt dit nummer tot een van de toppertjes op de plaat. En zo gaat het maar door: Evangelist is een toverbal die blijft boeien. Met als onomstreden hoogtepunt God Song dat klinkt alsof je Nick Cave bezeten te keer hoort gaan, enkel begeleid door een rauwe monotone baslijn.

Evangelist is geen makkelijke plaat door de veelzijdigheid in stijlen die je om de oren krijgt. Maar een groeier van formaat als je ‘m de kans geeft.

Zover het verhaal op basis van wat je op de plaat hoort. Maar er is meer. Achter de plaat gaat een bijzonder verhaal schuil. Gavin Clark overleed namelijk in februari aan een hartstilstand, op 46-jarige leeftijd. Na een bewogen leven met veel verleiding en drank. Al jaren werkte hij samen met Pablo Clements en James Griffith, voorheen van UNKLE en nu Toydrum, aan deze conceptplaat. Na het overlijden van Clark hebben zijn twee vrienden het werk afgemaakt, vaak met gebruik van Clark’s stem zoals die op demo’s was vastgelegd. Dat maakt Evangelist tot een conceptplaat, autobiografie, requiem, eerbetoon, monument voor- en laatste ademtocht van een bijzondere Engelse muzikant; en dat allemaal tegelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s