Beat Happening – Look Around

Hun debuut op 7” verkochten ze voor 2,50 dollar aan fans en 4 dollar aan winkels. Beat Happening schopte begin jaren tachtig tegen alles dat maar te raken was en inspireerden daarmee vele Amerikaanse bands. Het trio Calvin Johnson, Heather Lewis en Bret Lunsford begon in 1983 in Olympia, Washington. Zij maakten indruk met primitieve pop, teksten over waar tieners zich mee druk maken en een punky DIY-attitude met als uitgangspunt dat niets kunnen ook iets kunnen is. In 1984 verscheen hun debuut op single getiteld Our Secret. Ze gaven de pijp aan Maarten in 2000 toen ze hun laatste singletje uitgaven getiteld Angel Gone; overigens na al 8 jaar niks meer van zich te hebben laten horen.

Domino eert de invloedrijke band met een 23 tracks tellend overzicht van hun carrière; van debuut tot en met laatste singel. Geremasterd belooft de platenmaatschappij, maar dat lijkt vooral bij de oude werkjes meer tot gevolg te hebben dat je de tape drop-outs nog beter hoort. 23 tracks lang hele primitieve pop: dat is alleen voor liefhebbers uit te houden. Ben je dat niet, dan gaat deze plaat je na een minuut of tien toch danig de keel uithangen, na je al verwonderd te hebben of opnames die zo aftands zijn wel de moeite van het remasteren waard zijn.

Look Around is een mooie uitgave voor wie destijds de singeltjes kocht en zoals dat toen hoorde die schijfjes niet netjes langs de randen oppakte maar ze lekker rond liet slingeren op de bank… of er onder. Dan, maar alleen dan, klinkt dit allicht een stuk beter. Al is ‘ie natuurlijk ook op cassette verkrijgbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s