Fuzz II

In 2013 bracht Ty Segall met Fuzz een titelloos debuutalbum uit. Nu zijn Segall, Charles Moothart en Chad Ubovich terug met II. Wederom zijn het diverse stijlen als garage, psychedelic rock, progressive blues  en  noise  rock die het album typeren. Wederom blijkt de naam Fuzz goed gekozen, want scherpe scheidslijnen zijn er niet en de stijlen lopen dan ook lekker door elkaar. Liefhebbers van Black Sabbath opgelet: II zal jullie zeker aanspreken. Maar dat geldt ook voor liefhebbers van Cream, de Engelse rockband, die ooit de standaard zette voor zogenaamde powertrio’s. 

II telt 14 nummers die uiteenlopen van een kleine twee tot een kleine veertien minuten. Op vinyl hebben we hier te maken met een dubbel-LP. De vraag is natuurlijk of het niet wat minder had gekund? Na een enkele keer beluisteren zou het antwoord op deze vraag instemmend kunnen zijn, maar daarmee doen we Segall en consorten te kort, want II blijkt meer dan de moeit waard en wordt bij elke keer alleen maar beter. 

Hoewel het album een duidelijke lijn heeft, blijkt het bij nadere beluistering toch gevarieerder dan het aanvankelijk doet vermoeden. De mannen trappen af met het zeven minuten durende Time Collapse pt.II/The 7th Terror, dat Moothart direct in de gelegenheid stelt zijn gitaarspel te etaleren met een vette solo, maar waarin ook de toon wordt gezet voor de strakke drums van Segall en solide ruggengraat in de vorm van Ubovitch’ bas die met name op Let It Live excelleert. Voor heavy luistere men naar Pipe, voor punk naar het kortste nummer Red Flag. Met de laatste twee nummers wordt II creatief en in stijl afgesloten: Silent Sits The Dust Bowl (met o.a. prachtig vioolspel van gastmuzikante Laena Geronimo) en II, de instrumentale afsluiter, waarop de bandleden los gaan alsof ze elkaars concurrenten zijn in plaats van collega’s. 

II is geen gemakkelijk album, maar wie het op de valreep van 2015 een kans geeft, moet niet verbaasd zijn wanner het over een paar weken zomaar hoog in zijn of haar jaarlijstje opduikt. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s