Martin Courtney – Many Moons

Zachtaardige warmbloedige gitaarpop van de voormalige zanger-gitarist van Real Estate. Many Moons is het eerste soloalbum van Courtney. En het heeft verwantschap met zijn band in de zin dat de plaat vol staat met intelligent in elkaar gestoken liedjes. In de traditie van Fountains of Wayne of het Nederlandse stijlicoon Johan. Dromerige pop, smaakvol uitgevoerd met vaak niet meer dan drums, een ploppende bas en akoestische of licht klinkende elektrische gitaar. Courtney drapeert daarover met zijn zachte stem zoete teksten.

Als je het zo op een rij zet denk je dat de verveling op de loer ligt, maar daar is het songmateriaal veel te sterk voor. Ook in zijn uitvoering. Prachtige baslijntjes zoeken steevast een eigen weg naast de ingehouden gitaarpartijen en de drumpartijen zitten nooit in de weg. Alleen spaarzaam wordt hier en daar een tapijtje toetsen neergelegd, maar verder is het zo minimaal als maar kan maar klinkt het toch vol en warm.

Openingsnummer Awake is een prachtige samenvatting van de hele plaat. Courtney introduceert zichzelf met zijn akoestische gitaar, legt het thema uit, tot na een minuut de bas en drums invallen en wordt toegewerkt naar de ingehouden euforie als een extra gitaar het knappe themaatje kracht bij zet. Subliem. Zo gaat de plaat voort met het ene na het andere luisterliedje met dan eens countryachtige invloeden, koortjes die soms naar hippies ruiken of lichtvoetige pop die doet denken aan Prefab Sprout, zoals in Foto.

Maar dan gaat het halverwege de plaat in titelnummer Many Moons toch ineens even heel erg fout. Je ziet groene grasvelden voor je, ronde heuvels met kleurige figuurtjes die allemaal net als jij ineens ‘oh oh’ roepen. Many Moons is een bijna infantiel instrumentaaltje dat wellicht met de nodige humoristische bedoelingen op de plaat is terecht gekomen. Maar het nare van dit stuk is dat het al die pracht popliedjes er voor en er na ineens in een ander – verdacht – daglicht dreigt te zetten. Gelukkig volgen nog genoeg pareltjes om dat unheimische gevoel weer snel van je af te zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s