Jeffrey Lewis & Los Bolts – Manhattan

Daar staat ‘ie dan, op de achterkant van zijn eigen plaat. Midden op zo’n brede Newyorkse straat. Prachtig zonnig warm weer, spijkerjasje los in zijn hand, t-shirtje, petje. Jeffrey Lewis ademt een en al New York en dus heet zijn plaat Manhattan. Logisch toch? En met zijn stem en stijl, die wel heel erg aan Lou Reed doet denken, zou dat nergens anders kunnen.

Manhattan is een echte singer-songwriterplaat. In openingsnummer Scowling Crackhead Ian vertelt hij een grote-stads-blues-verhaal en naar mate het nummer vordert struikelt hij bijna over de woorden die hij in de maten probeert te persen. De muziek meestal heerlijk relaxt, met soms aardige ontregelende elementen, zoals een ruisende synth in Thunderstorm. Af en toe wordt op het gaspedaal getrapt zoals in single Outta Town en Sad Screaming Old Man; het tempo gaat omhoog en weer moet Lewis zich met kunst en vliegwerk staande houden bij het uitspreken van die barokke teksten. Een keer laat hij het vocale jongleren over aan bandlid Caitlin Grey: Avenue A, Shanghai, Hollywood werkt precies op tijd als een frisse wind op de plaat.

Noemenswaardig is de verpakking van Manhattan. Niet alleen op de hoes maar ook in het begeleidende boekje illustreert Lewis er op los. Het boekje verplaatst je in de Newyorkse undergound. De ene zijde met een strip waar je mensen op het perron ziet, de andere kant de metro vol eigenaardige stadsbewoners. Grappig en mooi drukwerk.

Manhattan is Jeffrey Lewis’ zevende album. Wat betreft songtitels houdt hij zich deze keer in. kennen we uit het verleden liedjes als The Last Time I Did Acid I Went Insane of Chelsea Hotel Oral Sex Song, beperkt de gekkigheid zich nu tot Atheist Mantis. Fans hebben vier jaar op dit vervolg moeten wachten. Dat wachten wordt beloond want de plaat toont een singer-songwriter die een kien oog heeft voor wat er om hem heen gebeurt en dat weet te vertolken in mooie kleine schetsjes van het stadse leven. Dat maakt Manhattan voor liefhebbers van dat genre een musthave.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s