Joe Jackson – Fast Forward

Eclectisch is een vaak misbruikt woord in recensies. Als je het woord vertaalt als ‘intelligent’ en ‘beïnvloed door een veelheid aan stromingen’, dan zijn er toch niet veel platen die daar met recht aanspraak kunnen maken. Als er nu iemand is die deze titel wel past, dan is het Joe Jackson: eclectisch is ‘his middle name’. Ooit begonnen als new wave-exponent heeft hij in zijn ellenlange carrière vrijwel elk denkbaar muziekgenre uitgeprobeerd. En die eclectische instelling giet hij op zijn nieuwe plaat Fast Forward in een wel heel bijzondere vorm, wat dan geheel paradoxaal een aangenaam consistente plaat oplevert.

Goed, zo ver de geheimtaal. Joe Jackson reisde voor zijn nieuwe plaat heel de wereld over om met wisselende gezelschappen nummers vast te leggen. Hij werkte in Berlijn, New York, New Orleans en Amsterdam; stuk voor stuk steden die muzikaal iets bijzonders voor hem representeren. Uit elke stad, of noem het invloedssfeer, staan er vier liedjes op de plaat. In Amsterdam werkte hij samen met het Concertgebouworkest en leden van Zuco103 en dat levert de meest ‘aangeklede’ liedjes van Fast Forward op.

Ondanks de verschillende bezettingen en de verschillende invloedssferen is Fast Forward een coherent werkstuk dat doet denken aan het album Big World uit 1986. Jackson is op deze plaat weer in topvorm als het gaat om het schrijven van puntige popliedjes, in zijn onmiskenbare stijl. Het in Amsterdam opgenomen nummer A Little Smile is echt een ideaaltypisch Joe Jackson-liedje, vergelijkbaar met zijn hitje Happy Ending. En een oorworm van jewelste. Andere heerlijke aanvullingen op zijn al zo omvangrijke catalogus zijn bijvoorbeeld Junkie Diva, Kings In The City en Satellite. Alleen cover Good Bye Jonny steekt in negatieve zin schril af.

Jackson wandelt de laatste paar platen een voor een stijlen langs die hij al een keer op de korrel heeft genomen. Deze keer is de fase waarin hij simpelweg mooie liedjes schreef en die in een rijk gearrangeerde vorm presenteerde aan de beurt. Fans van dat oude werk van Jackson, kunnen dit album blind aanschaffen en staat het borg voor menig aangenaam uurtje luisterplezier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s