Die Nerven – Out

Du siehst mich niemals wieder, merk’ dir mein Gesicht, denn wenn du denkst ich sei es, dann bin ich’s sicher nicht. Out is het derde album van Die Nerven. De drie uit Stuttgart zien er nog uit alsof ze het babyfett nog moeten verbranden, maar maken muziek die volwassen is, volgroeid, spannend, duister, energiek, compromisloos, boos. Schatplichtig aan postpunk van Sonic Youth, Fugazi of tijdgenoten als Rotterdams Neon Rainbows. Maar in een nummer als Has Du Was Gesagt? evengoed aan traditionele blues.

Die Nerven maakten afgelopen zomer al indruk op Metropolis. Het is een uitstekende live-act en het knappe is dat ze de rauwe energie goed weten te vangen op Out. Bassist Julian Knoth speelt de melodielijnen, links in de mix, en gitarist Max Rieger speelt daaroverheen zijn dissonante gitaarpartijen met een voorkeur voor mineur, rechts in de mix. Simpel doch effectief en zo te horen veelal in één take opgenomen; je hoort de versterkers aangenaam ruisen. In de composities spelen de Stuttgarters naar lieve lust met contrasten, hard en zacht en zelden zijn de liedjes simpel en suf opgebouwd. Maar ze verstaan het wel de zinnen te prikkelen met prachtig samenspel tussen bas en gitaar, lekkere ritmes en goede zangmelodieën. Dat maakt hun muziek enerzijds extreem en tegelijkertijd buitengewoon toegankelijk.

Over de teksten kun je alleen maar lyrisch zijn. In prachtig duits spuugt Rieger zijn duistere observaties uit. En titels als Jugend Ohne Geld of Dreck laten aan duidelijkheid over de onderwerpen die aan bod komen niets te wensen over. Hier spreekt een nieuwe generatie Duitse jongeren en ze zijn net zo ontevreden als altijd. Verleugne die Jugend ohne Geld, wir treiben alle langsam in den Wahnsinn, das Glück is weg, die Feinde nicht, we are the last man dancing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s