Mercury Rev – The Light In You

Na zeven lange jaren is Mercury Rev terug. Op The Light In You doen ze als het ware verslag van hun belevenissen in al die jaren. Het is alsof je het chronologisch mee mag maken. Ze gaan door diepe dalen maar komen er aan de lichte zijde van de tunnel uit.

Intussen is de band uit New York gedecimeerd tot een duo: Jonathan Donahue en Sean Mackowiak, alias Grasshopper. Niet dat daar iets van te merken is op The Light In You. Het klinkt als een rijk georkestreerde soundtrack voor een Disneyfilm. Met de reverb bijna altijd op tien, wat het doet klinken als de productie van een Gregoriaans koor in een immense kathedraal. Mercury Rev schuwt geen gereedschap bij het creëren van de droompop zoals we die van ze kennen: orkestbakken vol strijkers, hele blazerssecties, veel stemmen, een harp en zelfs een fagot. Zo zeer dat je de gitaarpartijen nog nauwelijks kunt horen. De aankleding is zo overweldigend dat je je bijna gaat afvragen of er onder al die lagen wel inhoud onder schuil gaat. Blijven de liedjes van Mercury Rev ook overeind met een wat minimalistischer benadering?

Het is ondanks de bombast in elk geval wel gelukt om de ijle stem van Donahue goed verstaanbaar in de mix te houden. Zo hoor je hem op de plaat kraakhelder zingen over eenzaamheid, suggestief verwoorden hoe het is een verslaving te boven te komen en in slotnummer Rainy Day Record jubelt hij over de euforie die muziek kan brengen.

Single Are You Ready is meteen het meest pakkende nummer en een van de vrolijkste. Central Park East is een ambitieuze nummer waarin Donahue zich van zijn meest kwetsbare kant laat zien: ‘Am I the only lonely boy to ever walk in Central Park?’ Dromerig romantisch klinkt hij in Autumn’s In The Air, en neemt hij een kijkje in ‘Beatle George’s mind’. Zo wandelen de New Yorkers door een heel scala aan in zeven jaar verzamelde emoties, en blijken het in de aard toch prima liedjes.

The Light In You is een plaat die ongetwijfeld goede kritieken gaat krijgen en in menig jaarlijstje over 2015 zal staan. Maar de overdadige aankleding maakt het ook een love-it-or-leave-it-plaat, en niet besteed aan deze recensent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s