Bob Moses – Days Gone By

Liefhebbers van zwoele house-achtige dansmuziek die niet enkel uit de laptop van een dj komt, worden dit jaar maar verwend. Bob Moses, het van oorsprong Canadees duo Jimmy Valance en Tom Howie, brengt kort na een compilatie van eerder uitgegeven singles nu ook hun eerste volwaardige plaat uit getiteld Days Gone By.

Kenmerkend voor het duo is dat ze elektronica met live gespeelde instrumenten combineren. De onderlinge rolverdeling is dat Valence zorgt combineren voor de elektronica en Howie zingt en gitaar speelt. Het is dus letterlijk en figuurlijk dansmuziek van vlees en bloed. Net als Caribou of het Duitse Roosevelt. En dat hoor je. Bovendien zijn de composities als liedjes opgebouwd. Je kunt er dus op dansen én opgaan in de melodielijnen. Dat maakt de plaat een onweerstaanbare groeier.

Days Gone By telt tien lang uitgesponnen nummers, meest niet direct geschikt om energiek op te stuiteren maar meer om op een wiegend tempo een beetje op je danspartner te hangen tempo. Dat zompige tempo past bijzonder bij Bob Moses. De nummers zijn stuk voor stuk sfeervol en licht melancholiek. De sfeer doet denken aan The K&D-sessions van Kruder&Dorfmeister. De productie is moddervet. Diepe bassen teisteren je stereo en krijgen een contrapunt in de lichte heldere zachte zang van Howie. Heerlijk om naar te luisteren.

Hoogtepunten zijn Tearing Me Up en afsluiter Touch And Go dat verwantschap heeft met werk van het meer experimentele !!!. De plaat kent maar één dipje met Before I Fall; een minder gelukte poging een beetje bluesy uit de hoek te komen. De plaat is begrijpelijkerwijs veel coherenter dan de verzamelaar All In All. Days Gone By mist daardoor wel een beetje de extra charme van die voorganger. De sound en de benadering is van begin tot eind gelijk en dan is een plaat van een uur toch wat aan de lange kant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s