The Libertines – Anthems For Doomed Youth

Hoeveel weddenschapen zullen er in Engeland zijn afgesloten over de vraag of The Libertines ooit nog een nieuwe plaat zou maken? Dan is het moment van uitbetalen daar. In de zomer van 2004 viel de band na veel gedoe met ruzies, drugs en modellen uit elkaar. En vanaf dat moment zijn de speculaties niet van de lucht geweest rond het mediagenieke viertal Carl Barât, Doherty, John Hassall en Gary Powell. En naar nu blijkt niet helemaal uit de lucht gegrepen, want hier is dan die lang verwachte derde van The Libertines Anthems For Doomed Youth. De nummers zijn voor een deel geschreven in Thailand waar Dogherty, wat anders, aan het afkicken was.

Is het het wachten waard geweest? Ach, laten we eerlijk zijn; de band was altijd al meer bekend om de schandalen en de liederlijke verhalen dan om de geniale muziek; much ado about nothing, zouden Engelsen zeggen. En die lijn wordt voortgezet.

Anthems For Doomed Youth is een leuke popplaat vol echte Engelse puppop, om na een keer luisteren al luid mee te kunnen brullen. Met de nodige schuttingtaal en teksten over drinken, knokken en feestvieren. Dat begint direct vanaf acquit met Barbarians; echte kroegmuziek met een stevig gehalte folkrock. Single Gunga Din is een lekker vlot nummer met een leuk bij de titel passend gitaarloopje. De single gaat het in de charts vast goed gaat doen, al is het maar om de uitroep ‘Oh fuck it, here I go again’. Fame And Fortune is een echt feestnummer over het onveilig maken van Londen. Een liedje waarvan je je kunt indenken dat The Clash het zou hebben kunnen maken in een dronken bui: ‘To Camden we will crawl’.

Zo gaat het driekwartier en 12 nummers lang door, al nemen de jongens af en toe even gas terug en zowaar een mooi liedje proberen te schrijven zoals The Milkmans Horse of You’re My Waterloo.

Al met al een aardig popalbum dat, alleen op de muziek gelet, niet heel veel aandacht waard is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s