Kathryn Williams – Hypoxia

Kathryn Williams is een Engelse folkzangeres die al een flinke stapel werken op haar naam heeft staan, veelal uitgegeven op haar eigen platenlabel Caw Records. Williams is geboren in Liverpool maar woont al sinds jaar en dag in midden-Engeland – het episch centrum voor Britse folkmuziek. Williams legt zich echter toe om modernere vertolkingen van dit genre en laat zich graag beïnvloeden door de traditionele muziek uit haar jeugd als Velvet Underground, Joni Mitchel of PJ Harvey.

Die invloeden hoor je terug op haar nieuwe project Hypoxia (wat vrij vertaald zuurstofgebrek betekent). De plaat is geïnspireerd door The Bell Jar, een boek geschreven door de Amerikaanse schrijven en dichter Sylvia Plath dat precies 50 jaar geleden het daglicht zag. Het boek wordt gezien als een aangrijpende beschrijving van wat depressie en suïcidaal gedrag kan aanrichten in iemands leven.

Kathryn Williams put uit dat schokkende boek en vertaalt aangrijpende passages in songteksten. Ruw en direct in bijvoorbeeld Tango With Marco, dat refereert aan een passage waarin de hoofdpersoon wordt gedwongen de tango te dansen met ‘blind date’ Marco die haar vervolgens probeert te verkrachten. ‘Wanneer ik het uitschreeuw van de pijn noem jij het een good fuck’, zingt Williams.

Williams nam de plaat op in samenwerking met Ed Harcourt die tekent voor de productie. De nummers lopen in begeleiding uiteen van miniem gitaar en staande bas tot modern met electronica, effectenapparatuur, brullende gitaren en toetsen in een nummer als Mirrors.

Hypoxia is een intrigerend album voor liefhebbers van moderne folk die prijs stellen op diepgang in de teksten en er niet voor terug schrikken om er eens goed voor te gaan zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s