Zinkzand – In De Aap Gelogeerd

‘Hij komt er aan die gele trein, hij komt er aan..’. Een verdacht Belgisch klinkende stem roept de reiziger op zich te haasten: ‘Rep U naar spoor 16’. In de trein klinkt ondertussen gekrijs. ‘Kan het effe stiller in de stilte coupe’, zingt Zinkzand uit Zeeland.

Zo opent kant twee van de veelkleurige plaat In De Aap Gelogeerd van het Zeeuwse vijftal. Zinkzand komt het sterkst voor de dag in hun Nederlandstalige werk. Leuke observaties en onnavolgbare redeneringen en associaties vliegen je om de oren. ‘We wachten niet, we wachten nooit meer, op Marlies Dekkers met d’r onderbroekje neer’.

Zinkzand heeft de plaat al in 2014 op een schip opgenomen en hecht er aan te melden dat het uitsluitend met analoge apparatuur is opgenomen. De plaat is dan ook alleen op vinyl verkrijgbaar. In een prachtige hoes overigens waar de kunstzinnige huisvlijt van afstraalt. Het prachtige drukwerk is dan ook nog eens gehuld in een hoes gemaakt van zeildoek. Zoals alles aan de plaat ruikt naar het open water. Voeg dit soort uitingen van een geheel eigen identiteit bij de krankzinnige teksten en de rudimentaire rock – dankzij de combi met een sax doet het zelfs even denken aan Morphine – en je vermoedt een artistieke achtergrond. En dat klopt dan ook; een van de toonaangevende leden heeft een connectie met de Willem de Kooning kunstacademie in Rotterdam.

Zinkzand gaat nat als zij in het Engels zingen. De kleurige teksten van de band in het Nederlands verbleken dan plots en verzanden jammerlijk in steenkolen Engels. In De Aap Gelogeerd is desalniettemin een indrukwekkende luisterplaat die hoort in het rijtje bands als De Kift en daar in alle opzichten, ja ook in het artwork, toch nauwelijks voor onder doet. Met als hoogtepunten de alternatieve Zuiderzee Ballade In Zierikzee, het al vernoemde Stilte Coupe en Pierewaaier; een nummer dat ook door de ingehouden swing verwant is aan Hausmagger. Aanbevolen voor liefhebbers van bijzonder vinyl en doldwaze nederpop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s