Thee Oh Sees – Mutilator Defeated At Last

We zijn de tel inmiddels een beetje kwijt; dit is het zoveelste album van Thee Oh Sees uit San Francisco maar wel een bijzondere in de serie. Je kunt gerust stellen dat dit het eerste echte studioalbum is van de band die grossiert in een beetje eigenaardige maar oh zo aanstekelijke punkrock met een forse psychedelische saus.

Frontman John Dwyer maakte in het verleden zo’n beetje in zijn eentje de platen of ze werden met de toenmalige bezetting liefst in een take live opgenomen. Dat resulteerde in gruizig klinkende platen; die voor de faint hearted, zullen we maar zeggen. Die tere zielen kunnen nu gerust aanschuiven voor de dis die Thee Oh Sees – inmiddels bestaande uit Dwyer, bassist Timothy Hellman en drummer Nick Murray – nu opdient.

Mutilator Defeated At Last klinkt fantastisch door ruim gebruik te maken van de mogelijkheden die een studio biedt, zonder in te leveren aan eigenwijsheid of het geheel eigen krankzinnige karakter van de band. De psychedelische gitaarpartijen zijn met wat overdubs nog waanzinniger en aanstekelijker, hier en daar hoor je een synth een veeg uitdelen. En alleen suikerzoet instrumentaaltje Holy Smoke valt wat uit de toon tussen de overige snoeiharde punk waar de zang diep in weg zakt.

Thee Oh Sees zet een fikse stap naar een groter publiek met deze plaat, en verdienen ze dat eigenlijk niet? Het laat zich raden wat de harde kern van oude fans zullen denken: sale out! Maar zijn Thee Oh Sees niet altijd al een band geweest die in een voor sommigen afstotende verpakking prachtige eigenzinnige liedjes maakte? Is het dan niet goed dat die muzikale schat nu toegankelijker wordt? In de kern is er met deze plaat niks veranderd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s