Sweet Billy Pilgrim – Motorcade Amnesiacs

Met een nominatie voor een Mercury Prize op zak voor hun album Crown And Treaty is de Britse band Sweet Billy Pilgrim vol goede moed gaan bouwen aan hun vierde plaat Motorcade Amnesiacs. De band munt uit in het schrijven van complexe popsongs die dankzij mooie melodieën toch snel blijven plakken. Een beetje theatrale muziek, een indruk die wordt versterkt door de grootse manier van zingen door frontman Tim Elsenburg. Bij vlagen doet de sfeer in de pop van Sweet Billy Pilgrim denken aan symphonische rock uit de jaren zeventig.

De band krijgt het label artrock opgeplakt door de pers, en als je luister maar hun nieuwe plaat ligt het accent op de rock. De nummers zitten als een ingewikkelde puzzel in elkaar en een van de elementen waar mee wordt gebouwd is een forse dosis stevige gitaarriffs. In Longstreth pakken ze op het hoogtepunt uit op een manier waar pak ‘m beet Pearl Jam of Soundgarden zich niet voor zouden schamen. Maar de band paart dat met gemak aan klein klinkende liedjes als Chasing Horses. Single Just Above Midtown wijkt af van het overige materiaal in de zin dat dit een beduidend simpeler en hitgevoeliger liedje is.

Motorcade Amnesiacs is een prettige plaat om naar te luisteren. Je moet wel tegen de zang van Tim Elsenburg kunnen, die een grote keel opzet met indrukwekkende trillers in zijn stem. Gelukkig zingt hij regelmatig samen met Jana Carpenter en die duetten drukken het theatrale van de frontman wat naar de achtergrond en dat pakt mooi uit. En als zij alleen zingt, in het nummer Tyrekickers dat zo gestolen lijkt te zijn uit het repertoire van Fleedwood Mac, is dat meteen een rustig hoogtepunt op de plaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s