Hot Chip – Why Make Sense?

De disco is helemaal terug. Dat is geen nieuws. De vraag is of we dat nu alleen te danken hebben aan Daft Punk en hun uitnodiging aan Nile Rodgers om weer eens op de voorgrond te treden. Er is immers ook vanuit nieuwere creatieve hoek bijna sprake van een complete revival van de disco: denk maar aan Future Islands of het Duitse Roosevelt, een act die hier nog moet gaan landen.

Op het nieuwe album van de eigenzinnige electro-bandje Hot Chip wordt de disco en house van weleer met liefde omarmd. En dat zorgt voor een heerlijke plaat om deze zomer lekker hard op te zetten in de auto. Dat begint al bij de eerste klanken van de plaat met het nummer Huarache Lights maar komt misschien nog beter tot uiting is single Need You Now, dat nota bene is gebouwd rond een strofe uit een disco-plaatje van de relatief onbekende act Sinnamon uit 1983. Daarmee is een letterlijke brug geslagen tussen hedendaagse dansmuziek en de disco uit de hoogtijdagen van dat genre in de vorige eeuw.

Liefhebbers van het werk van Hot Chip zullen de plaat misschien toch met andere oren horen. Want met de disco kiest het Britse gezelschap ook voor een gelikt geluid; in productie en in het zoete arrangement van de meest commercieel klinkende nummers. Gelukkig komt de eigenzinnige aard ook nog aanbod. In titelnummer Why Make Sense? bijvoorbeeld, is het gruizig opgenomen drumwerk van Shara Jones leidend en klinken de synths groftandig, bijna kwaadaardig. En in Cry For You kiest de band een huppelend pad, zoals we dat zo goed kennen uit hun oudere werk.

Why Make Sense? is voor liefhebbers van warmbloedige electro een prachtplaat waar je met geen mogelijkheid bij stil kunt blijven staan. Ideaal voor de zomerse dansvloer.

Hot Chip zou Hot Chip niet zijn als er toch niet iets aparts wordt gebracht. De hoes van de plaat is gedrukt met een relatief nieuwe digitale druktechniek die het mogelijk maakt om elk exemplaar net weer een andere kleurentint te geven. Koop je de plaat, dan belooft Hot Chip je dus per definitie een uniek exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s