Django Django – Born Under Saturn

Circus Django Django in de stad. En daar moet je heen, want het is een hele belevenis.

Sinds het verschijnen van het titelloze debuut van de in Londen wonende Schotse formatie behoort Django Django eigenlijk tot de top van de nieuwe lichting creatieve popmuzikanten; artrockers als Alt J en consorten. Ook al was die debuutplaat nog een beetje een wisselvallige plaat met een paar aanstekelijke hitjes. Het heeft even geduurd, maar hier is dan de opvolger en die maakt de hoge verwachtingen waar.

Born Under Saturn is een feest om naar te luisteren. Een plaat die bol staat van de vindingrijkheid, prachtige melodieën en vooral ongeëvenaarde harmonieuze samenzang. Doe je ogen dicht en je hoort de Beach Boys in hun hoogtijdagen, maar dan vermengd met een hedendaags instrumentarium. Luister maar eens naar High Moon. De nummers zijn complex en laten zich niet direct ontrafelen, ondanks de catchy refreinen. Alles bij elkaar is de plaat als een ambitieuze rock-opera zoals alleen Brian Wilson die zou kunnen verzinnen.

Daar houdt het nog niet op met de vergelijkingen met de roemruchte Amerikaanse formatie die in de jaren zestig de surfsound tot een begrip maakte. Op Born Under Saturn valt dan wel niet een keer het woord ‘surf’, maar de plaat heeft wel een opvallende sixties sound en sfeer. Deels komt dat door die fabuleuze samenzang, je moet ook onwillekeurig denken aan Simon and Garfunkel in een nummer als Beginning To Fade bijvoorbeeld, maar ook door de beat-achtige gitaartjes en -thematjes. Nog een vergelijking die zich opdringt: The Byrds. De Schotten maken er een heerlijke mengelmoes van door alles te combineren met uiterst smaakvolle vette synths. Laten we het dus maar eclectisch noemen.

De prachtige melodieën vragen er om om mee geschreeuwd te gaan worden. Single First Light bijvoorbeeld, maar ook een prachtige songs als Reflections en het heerlijke swingende Beginning To Fade. Toch is het niet alleen maar feest: een nummer valt gek genoeg wat uit de toon omdat het eenvoudiger is, platter: Vibrations. Dat is dan ook het enige inzakkertje op deze plaat vol heerlijke popdeuntjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s