Kieran Shundall, Circa Waves: ‘Ik doe dit ook met liefde zonder er geld mee te verdienen’

Kieran Shundall is al wel gewend aan zijn sterrenstatus en het doldwaze leven dat er bij hoort. De aller, allernieuwste gehypete Britse jonge jongens-indieband heet Circa Waves en de Liverpudlian Shundall is er achter de zangmicrofoon de blikvanger. Jong, grote onschuldige puppyogen, klein prompt kontje in strakke zwarte broek, kastanjebruin haar net genoeg in de war. En dus zalen vol zwijmelende tieners die elk woord meezingen van de pas een maand geleden verschenen debuutplaat Young Chasers. Onlangs deed de band heel even Nederland aan, traden op in Ekko en op radio en tv.

Het is tien uur in de ochtend en je belt met een wildvreemde om te praten over je band. Is dit wat je van het leven als succesvolle popster had verwacht?

„Ach, man, ik ben al sinds zes uur vanmorgen op en ben hartstikke wakker. Ik heb het gevoel dat het al weer avond wordt. En de dag zit er nog niet op. Nog wat promotiewerk, vanmorgen bij Giel op de radio geweest en vanavond een tv-show. Een lange dag dus, maar ook een hele leuke dag. En mijn leven ziet er al een poosje non-stop zo uit. Een interessante manier van leven; elk moment ligt er weer een verrassing om de hoek. Maar mij hoor je niet klagen hoor. Ik mag haast elke avond ergens spelen. Het is gewoon een hele leuke tijd. Maar het is inderdaad niet wat ik me zo had voorgesteld. Ik wist vroeger eigenlijk helemaal niet wat ik er van zou moeten verwachten. We zijn geleidelijk in dit leven gerold. Het is hard werken, maar ondertussen doe ik ook iets dat ik erg graag doe. Dus het ‘werkelement’ dat er ook bij hoort, dat is best draaglijk. Als je de zakelijke kant niet doet, krijg je ook niet de kans om in grote zalen voor heel veel mensen te spelen. Dus it comes with the job, I guess. Het hoort er gewoon bij.”

„Als ik nu niet in een band zou zitten of in een band die minder succesvol is, dan nog zou ik liedjes schrijven en gitaarspelen. Ik doe dat al 15 jaar en zou het ook met liefde doen als ik daar geen geld mee zou verdienen of geen fans zou hebben. Mijn leven nu is anders dan ik gewend was. Maar ik heb het naar mijn zin.”

Jullie doen al een jaar niets anders dan optreden. En nu is jullie plaat pas uit. Heb je het niet veel te druk om nog nieuwe liedjes te maken?

„Het is hartstikke moeilijk om on the road te schrijven. We zijn nog niet zo ver dat we het ons kunnen veroorloven om allemaal aparte hotelkamers te hebben. We zijn dus continu bij elkaar. Dat maakt het moeilijk om de tijd en de ruimte te vinden om aan iets nieuws te werken. Want schrijven is doe ik het liefst in afzondering en in alle rust. Er moet in elk geval geen druk op staan. Tegelijk ben ik me ervan bewust dat er wel nieuwe nummers moeten komen. Misschien is het daarom zo moeilijk een tweede plaat te maken en lijkt het wel of er een vloek op rust. Dus ik weet nog niet hoe ik dat ga oplossen. Toch heb ik al wat nieuwe liedjes liggen; al een stuk of 12 met potentie om op de volgende plaat te komen. Dus ik maak me nog geen grote zorgen.”

Hoe schrijf je? Wat is jouw manier van werken?

„Ik sluit me graag op en luister dan naar veel muziek die me aanspreekt en haal daar inspiratie uit. Meestal start het met een idee voor een melodielijn en wat woorden. Daar probeer ik dan akkoorden bij te vinden. Maar soms gaat het ook heel anders. Ik vind het wel belangrijk om een goede openingszin te hebben op een sterke melodie. Met dat als startpunt kan ik het verder uitwerken.”

Wanneer is het voor jou een goed liedje?

„Als het een melodie heeft die werkt, die opvalt. Als je het hoort weet je het meestal direct of het goed is. Als ik iets heb geschreven en het blijft de hele verdere dag in mijn hoofd hangen, dan heeft het wat een goed liedje moet hebben. Daar zal ik dus ook mijn hele leven muziek voor blijven maken. Voor dat moment dat je weet dat je een goed nummer hebt geschreven. Dat had ik bij het refrein van T-shirt Weather. Ik hoorde in mijn hoofd hoe 2000 mensen in een zaal dat zouden meezingen. Op dat moment wist ik gewoon zeker dat ik een belangrijke song had gemaakt.”

Heb je een recept voor hitsingles?

„Het moet meer dan één hook hebben. Eigenlijk moet alles apart zijn. Het intro, de coupletten en in het bijzonder het refrein. En dan moet de tekst ook nog echt gemeend zijn en over iets gaan waar anderen zich in kunnen herkennen. Mensen prikken door geveinsde teksten heen. Dat alles bijeen maakt een goeie song en geeft het de potentie om groot te worden.”

Young Chasers klinkt als een erg vrolijke plaat. Heb je zo’n vrolijk leven?

„De melodie is dan misschien vaak vrolijk, maar de liedjes gaan wel degelijk over serieuze en soms ook trieste zaken. Over het verliezen van vertrouwen in mensen bijvoorbeeld, of over het ongeluk van anderen om je heen. Onder de oppervlakte zit diepgang en triestheid. Maar er zijn ook liedjes over uitgaan en drinken, over het missen van je meisje en het leven on the road.”

De titel Young Chasers en het springende jongetje op de hoes van de plaat komen ook al zo vrolijk over. Vier het leven, lang leve de lol.

„Ja, maar dat jongetje hangt in de wolken en je zou het ook kunnen uitleggen dat hij naar de Hemel gaat. Dan zou het weer triest zijn. Niet dat ik religieus ben hoor”, grapt Kieran.

Jullie muziek doet sterk denken aan bands als The Kooks en Tokyo Police Club. Niet origineel dus. Vinden jullie het niet belangrijk origineel te zijn?

„Je kunt wel proberen om echt heel origineel te zijn of te klinken. Te zijn als Alt J en rare drumgeluiden maken. Allemaal prima. Maar dat is niet waar wij mee bezig willen zijn. Ik vind het schrijven van een memorabele popsong een veel grotere uitdaging. En dat hebben we gedaan met onze debuutplaat: trying to write great popsongs. Als wat wij doen dan niet origineel klinkt, dan is dat maar zo. Wij willen graag dat mensen onze muziek leuk vinden. Wij maken popmuziek en hopen dat het muziek is die niet in de vergetelheid raakt maar voor de eeuwigheid is.”

Vanavond mag je op de Nederlandse tv een minuutje spelen. Wat vind je daar van?

„Ik kijk uit naar de ervaring. Want we zijn nog nooit op tv geweest. Maar ja, echt bizar dat we maar een minuut mogen. Ze denken kennelijk dat de mensen er niet langer hun aandacht bij kunnen houden. Ik vind dat ze de kijkers meer krediet moeten geven.”

Probeer er eens 1,5 minuten van te maken dan….

„Ha ha, goed idee. Dat gaan we doen.” (Circa Waves speelde die avond in De Wereld Draait Door een fragment uit hun hit T-shirt Weather en wist het tot 1,44 minuten te rekken).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s