Braids – Deep In The Iris

De gitaren zijn verdwenen uit het geluid van het Canadese Braids. Evenals een paar bandleden. Daarvoor in de plaats zijn teksten gekomen die ergens over gaan. Brandpunt op de derde plaat Deep In The Iris is single Miniskirt, waarmee zangeres Raphaelle Standell-Preston een gooi doet naar de feministische track van het jaar. ‘Ik ben geen mannenhater, ik geniet van ze als van cake’, zingt ze eerst nog tongue in cheek, om dan vol woede toe te voegen: ‘Je hebt het idee dat je het recht hebt me aan te raken, omdat je vindt dat ik erom heb gevraagd. Maar het is van mij, alleen van mij’.

Miniskirt staat in het centrum van de nieuwe plaat van Braids, inmiddels gedecimeerd tot een trio, opererend vanuit Montreal. Het nummer valt op door de tekst maar ook door het puur analoge begint: je hoort alleen een piano en de kenmerkende stem van Raphaelle Standell-Preston. Deep In The Iris is voor het overige een plaat vol sfeervolle tracks die de liefhebbers van licht experimentele Electro al la Lamb of Björk.

Braids mikt meer dan ooit op het gevoel met toegankelijke tracks met melodielijnen die snel in je hoofd blijven plakken. Radiovriendelijker, directer in de boodschap, maar toch opmerkelijk afstandelijk. Dat lijkt een paradox. Maar het is alsof Raphaelle Standell-Preston met haar zang en haar voordracht uitreikt naar haar publiek, terwijl de instrumentatie en vooral de voortdurende zenuwachtige drum ‘n’ bass-achtige beats die onder alle nummers ligt, ijselijk kil afstand houdt. Braids probeert warm te zijn, maar het blijft een beetje een kille bedoeling en raakt daardoor bij eerste beluistering niet direct een emotionele snaar.

Maar voor de volhouders is er dan toch ook veel te ontdekken in deze complexe en gelaagde plaat. Neem nu Sore Eyes, dat nog het dichts komt bij een dansbare track op de plaat, blijkt een echte groeibriljant.

Een gedachte over “Braids – Deep In The Iris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s