Built To Spill – Untethered Moon

Leuke actie van Built To Spill: op Record Store Day werd voor de officiële release van hun nieuwe plaat alvast het vinyl vrijgegeven. De harten van de liefhebbers van de dikke plastic plakken daarmee stelend.

We hebben maar liefst zes jaar moeten wachten op een nieuwe plaat van een van de toonaangevende bands in de Amerikaanse alternatieve gitaarscene. Wat Doug Martsch en zijn vrienden al die tijd heeft beziggehouden is niet zo interessant, wat blijkt uit Untethered Moon is dat Built To Spill in al die jaren gelukkig geen spat is veranderd. In Living Zoo, het tweede nummer van de plaat, komen direct alle kenmerken langszetten: oplopende tempo’s, gekke breaks om daarna in een plagerig langzamer tempo door te gaan, de rare afgeknepen zang, duellerende gitaren, gekke noise en geluiden op de achtergrond, heerlijke volle gitaarakkoorden en goudgerande melodieën.

Niks nieuws onder de zon dus. En laten we dat dan maar als goed nieuws zien, al is het hopen dat de doldwaze synthpartijen uit de begindagen toch nog eens terugkeren. Gekkigheid is er op de nieuwe plaat ondanks het ontbreken van de synths in voldoende mate. Luister bijvoorbeeld in On The Way maar eens naar de gierende gitaarsolo waarin met twee gitaren afwisselend enkel langzaam de snaren worden opgedrukt. Untethered Moon is een uiterst fijne gitaarplaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s