Fyfe – Control

Hij is pas 24 jaar oud maar heeft al een leven aan ervaringen in de muziek achter de rug, de in Londen wonende Paul Dixon. Onder de naam Fyfe levert hij nu een eerste solo-plaat af die er wezen mag maar jammer genoeg ook ambivalente gevoelens oproept. De plaat is te plaatsen in het rijtje minimalistische elektronica gebaseerd op beats en zo spaarzaam mogelijke aanvullende instrumentatie. Daarmee worden sferen neergezet, soms meeslepend.

Om met het goede nieuws te beginnen: Dixon heeft een ongekend vermogen om prachtige melodieën te componeren. Control staat er vol mee, vertolkt in zijn zang over een tapijt aan ijle beats en elektronica. Luister naar het orgastische refrein in Solace en laat je overtuigen. Alleen halverwege de plaat zakt dat hoge niveau een paar nummers in, maar eindigt weer sterk.

Dan het slechte nieuws. Dixon heeft een stem waar het niet echt prettig naar luisteren is. Er is iets aan die dunne hoge kopstem dat lichtjes schrijnt. Daarbij komt dat de beats gewoon te vaak dunnetjes klinken. Deels te verklaren door het feit dat die beats wel centraal staan, een essentieel onderdeel zijn van de composities maar desondanks vaak diep in de mix zijn verstopt. Dat is vast een bewuste keuze, maar gaat ten koste van de impact. Topnummer Solace gaat ook daar onder gebukt, tot in het refrein alle sluizen dan gelukkig nog even open gaan.

In dit genre zou je ook hopen dat er wat te dansen valt, maar dat komt alleen in Polythene Love aan de orde. Dit nummer is direct in alle opzichten een topper op de plaat: dankzij de vrouwelijke gastvocalen, een lekkere sample die als hook wordt ingezet en Dixons uitzonderlijke gevoel voor een pakkende melodie.

Paul Dixon is nog jong en met deze plaat speelt hij zich in de kijker. Een jongen om in de gaten te houden. Als hij zijn mooie liedjes voortaan maar door anderen laat zingen.

Fyfe is 11 april te zien op Motel Mozaïque

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s