Atari Teenage Riot – Reset

Alec Empire, frontman van Atari Teenage Riot, is een van de mensen die in Zweden een klacht heeft ingediend wegens sexueel misbruik tegen Julian Assange. Dat blijkt uit de vele stukken die Edward Snowden naar buiten heeft gebracht. De aanklacht is tot op heden onopgemerkt gebleven omdat alle aandacht rond de openbaarmakingen van Snowden zich richtte op wat overheden doen om hun onderdanen onder de duim te houden. Alec Empire heeft inmiddels ook een aanklacht ingediend tegen Snowden wegens het openbaar maken van zijn intieme relatie met Assange.

Bovenstaande zou zo maar iets kunnen zijn wat je op internet kunt lezen. Maar is natuurlijk klinkklare onzin; uit de dikke duim gezogen. Iedereen wordt tegenwoordig overgoten met informatie. En vaak is het maar de vraag of het klopt.

De waarheid is altijd al een lastig begrip geweest, maar misschien wel nog nooit zo zeer als in deze tijd. En dat is een van de thema’s die Alec Empire, naast muzikant vooral ook activist, aansnijdt op Reset; de tweede plaat van Atari Teenage Riot sinds de herstart in 2011 van de legendarische formatie die eind jaren negentig zijn grootste successen boekte. Het Duitse gezelschap schopt er op los tegen wat zij ‘digital Maoism’ noemen en de als maar uitdijende controle van overheden en grote bedrijven op ieders doen en laten.

Op Reset slaat Atari Teenage Riot een nieuwe weg in. Je moet de plaat voor vol effect bij voorkeur nog steeds op een tot-bloedens-toe-volume draaien. De teksten zijn nog steeds activistisch, waarbij Empire aanschurkt tegen de anarchistische hackersbeweging. Op dat vlak is niets veranderd. Maar luister maar naar singeltje Modern Liars: nieuw zijn de catchy refreinen, allemaal verzorgd door de vocalen van Nic Endo. Het lijkt verdorie wel pop in een soep van dampende dansbare digitale noise.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s