Mark Ronson – Uptown Special

Mark Ronson kennen we natuurlijk vooral van zijn plaat Version met de hit Valerie. Daarin raakte hij mooi de sound van de soul uit de jaren zestig. Op Uptown Special staat de schijnwerper ogenschijnlijk op de disco van zeg zo rond eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. De periode waarin de disco iets minder soul en iets meer funk werd. Ronson giet het in een lekker vet klinkende mix met als hoogtepunt I Can’t Lose gebaseerd op een heerlijk vette synthbas. Doet aan Chaka Kahn denken. Of neem hit Uptown Funk, gebouwd op een heel diep pluk-en-hamer-baslijntje.

Geluidskunstenaar Mark Ronson heeft er vijf jaar over gedaan voor hij weer voldoende visitekaartjes bijeen had gegaard om voor elk nummertje op zijn nieuwe plaat weer een andere gastmuzikant naar voren te kunnen schuiven. Bruno Mars zorgt met het liedje Uptown Funk voor het commercieel succes, Stevie Wonder voor veel publiciteit en een rustig in- en uittro met zijn kenmerkende mondharmonica-sound waarbij je automatisch ‘Isn’t she…’ gaat meebrullen. De bijdragen van Wonder zijn overigens eigenaardige toevoegingen die haaks staan op het dansfeestje op de rest van de plaat. Maar ja, zeg maar een nee als meneer Wonder wel met je plaatje wil meewerken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s