Viet Cong – Viet Cong

Over sommige nieuwe platen gonst het ver voor het verschijnen op het web al van de verhalen. Reikhalzend wordt er naar uitgekeken, meestal door critici die daarmee aan hun publiek laten weten dat ze echt goed op de hoogte zijn van wat er gaande is in het muziekwereldje. Niet altijd is die hype terecht; voor de opwinding over Viet Cong valt wel wat te zeggen. Viet Cong is een Canadese postpunkband gebouwd op de ruïnes van het bewierookte Women, dat na een uit de hand gelopen ruzie, nota bene op het podium, spetterend uiteen viel. Zanger en bassist Matt Flegel en drummer Mike Wallace speelden maakten deel uit van de voorloper van Viet Cong en worden nu versterkt door gitaristen Scott Munro en Daniel Christiansen.

De debuutplaat opent met onheilspellend zwaar overstuurde drums waar snel genoeg een verrassend opwekkend gescandeerde melodielijn overheen wordt gezonden. De toon is gezet; deze plaat voert ons naar onbekend terrein. Zeven composities telt de plaat. Pure post-punk wars van conventies en traditionele songstructuren. Refreintjes komen er niet aan te pas. De composities vertellen allemaal een liniair verhaal, zonder in nodeloze herhalingen te vervallen. Dat klinkt moeilijk, en een eerste luisterbeurt kost ook wat energie, maar opmerkelijk genoeg gaat onder de noise en experimentele klanken altijd een pakkende melodie schuil die snel genoeg beklijft.

March Of Progress is een mooi voorbeeld van de aanpak van Viet Cong. Het nummer opent met dreunende beats en een orgellijntje. Die dreunt als een drone door tot na bijna drie minuten ineens een zanglijntje wordt ingezet over een tokkelend gitaartje, om na vijf minuten een pompende indie-riff in te zetten met een melodie waar pakweg Foals zich niet voor zou schamen. Maar de plaat kent meer gezichten. Singel Continental Shelf is nog een van de meest conventionele nummers met de minst avontuurlijke sound. Silhouettes klinkt dan weer als een mengeling van Interpol en jaren tachtig doom.

De geslaagde combinatie van experiment en pakkende melodieën maakt Viet Cong een bijzonder geslaagde plaat; geschikt voor liefhebbers van muziek van het weerbarstig avontuurlijke soort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s