The Smashing Pumpkins – Monuments to an Elegy

I’ll bang this drum till my dying day, zingt Billy Corgan herhaaldelijk in Drum + Fife op de nieuwste van The Smashing Pumpkins Monuments to an Elegy. We zijn als het aan hem ligt kennelijk nog niet af van de frontman van The Smashing Pumpkins met zijn love-it-or-leave-it stem. Er zijn van die bands waarvan je op een zeker moment geen serieuze terugkeer meer verwacht. The Smashing Pumpkins hoorde toch wel in dat rijtje, met eindeloze bandwisselingen, naamwijzigingen en even wisselvallige albums.

Voor de fans is Monuments to an Elegy dan goed nieuws. Het is een puntig album met uitstekende pakkende nummers en The Smashing Pumpkins klinken weer zwaar groovend zoals je dat hoopt en verwacht. Met een fijn laagje electronica dat hier en daar smakelijke hooks injecteert in de gruizige gitaarlagen. Monuments to an Elegy klinkt zodoende een beetje als een dwarsdoorsnede van Mellon Collie and the infinite sadness en Adore. De gekte is evenwel verdwenen. Het is een berekende plaat vol potentiële jeugdhonkhits.

Monuments to an Elegy kent nauwelijks zwakke momenten, of het moet Run2me zijn dat start met een sequencer en een discobeat op de bassdrum en dat vanwege deze wel erg ‘poppy’ start bij een aantal fans het glazuur op de tanden stevig zal testen. Daar staan ouderwets rockende hoogtepunten tegenover als One and All en dankzij de drietonige keyboard-hook hitgevoelig groovend Monuments.

Opvallende bijdrage is er van, niet schrikken, Tommy Lee: de Hollywood-celeb, ex van Pamela Anderson en, vooruit, ook nog bekend vanwege zijn werk als muzikant bij onder andere Mötley Crüe. Hij doet op Monuments to an Elegy heel erg zijn best om Jimmy Chamberlin te doen vergeten en slaagt daar vooral door de bekkens ongehoord hard te raken wonderwel in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s