The Drink – Company

Hoe zou het hebben geklonken als Michelle Phillips en Cass Elliot van The Mamas and the Papas de jongens van Slint hadden ontmoet, of codeïne of willekeurig elk ander indie-bandje met die zo kenmerkende gitaarsound en neiging tot het schrijven van tegendraadse songs? Nou, waarschijnlijk als The Drink uit Londen. Dat trio lanceert hun debuut Company, een verzameling van nummers die eerder als singel of op ep zijn verschenen. De band maakt de tongen los in Engeland. Ze worden er nu al op handen gedragen en krijgen lovende kritieken. Dark folk pop, hebben ze het daar genoemd.

Company is een verrassende plaat. Pure indie met ingewikkelde songstructuren, rare breaks en tegendraadse tellingen worden gecombineerd met de suikerzoete zang van de uit Ierland afkomstige zangeres Dearbhla Minogue. Zij tekent voor de composities en er wordt al over geschreven dat ze gewoon niet in staat is tot het schrijven van gewone popdeuntjes maar louter ongrijpbare stukken produceert.

Als je de plaat voor het eerst hoort denk je dat er minimaal drie dames meezingen, maar dat blijkt er slechts één te zijn. En dus is het ook Dearbhla Minogue zelf die in het dubbelen van haar zangpartijen af en toe stevig uitglijdt. Ondanks die soms wringende uithalen levert die meerstemmige-samenzang-uit-één-keel wel de vergelijking met The Mamas and the Papas (voor de jongeren onder u: een legendarisch hippie-gezelschap uit de jaren zestig) op.

Eindoordeel: verfrissend, die gekke combinatie. De durf verdient lof. Maar na een paar nummers is de verrassing er wel van af en gaan de valse uitglijers en weinig toegankelijke composities een beetje irriteren. De plaat maakt wel nieuwsgierig hoe The Drink live presteert. Want zonder al die overdubs, als Dearbhla Minogue nu gewoon eens alleen zingt, zou het misschien toch wel eens fascinerend kunnen blijken te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s