Aestrid + Lakshmi

7 november 2014, Supermarkt Den Haag

In sympathiek podium Supermarkt in Den Haag opent Lakshmi de avond met goed nieuws: de drie dames uit Haarlem zijn door naar de finale van de Grote Prijs. Lakshmi is een trio rond singer-songwriter Lakshmi Swami Persaud. De liedjes van Lakshmi leunen op een tapijt van elektro waar bassiste Sonya Vos en drummer Chayenne van der Kooij strak hun partijen op leggen. Lakshmi (Indiaas voor godin van rijkdom, vrijgevigheid, schoonheid en charme) zingt, en neemt af en toe plaats achter de piano. De set zit geheid in elkaar, zangeres Lakshmi compenseert haar wat iele stem met een presentatie vol zelfvertrouwen en de drie maken zodoende indruk. Minpunt: de liedjes schieten af en toe wat door in bedachte gekunsteldheid. En waarom moeten je bandgenoten nu zo nodig het podium af als jij midden in de set solo een stukje gaat zingen Lakshmi?

Aestrid presenteerde in oktober hun derde plaat No Map Or Adress en zocht tijdens de opnames daarvan in Canada naar een eerlijker en directer geluid. Bijzonder geslaagd, als je de lovende recensies die het drietal uit Soest ontving mag geloven. Supermarkt – waar overigens een beschamend klein aantal bezoekers kwam kijken naar twee uitstekende bands uit het Nederlandse circuit – krijgt die plaat aangevuld met wat ouder werk en het eerlijke directe nieuwe geluid deze avond recht voor zijn raap.

Aestrid laat de emoties in Den Haag de vrije loop. En zo hoort dat ook bij een band die op de plaat grossiert in grote gebaren en tere gevoelens. Op het podium doen ze daar zo mogelijk nog een schepje bovenop. Onder aanvoering van zanger-gitarist Bo Menning zet Aestrid een indrukwekkende muur van noise neer. Knap is hoe het drietal een fors arsenaal aan instrumenten weet in te zetten zodat er door die muur van geluid altijd weer details en melodieën heen prikken. Dat voorkomt dat het te zware kost wordt, al gaat het een enkele keer iet wat ten koste van de strakheid. Elk bandlid voegt iets toe aan de rijkheid van de sound. Bassist Jurriaan (JJ) Sielcken beroert niet alleen de bassnaren maar heeft een batterij aan toetsen en pedalen voor zijn neus. Ook drummer Ray Kornet speelt zijn eigen rol. Niet alleen met weergaloos subtiel en dynamisch drumwerk, maar ook door elk nummer iets te veranderen in zijn set-up zodat hij weer andere klanken kan inzetten.

De dynamiek is indrukwekkend. Net als op de plaat schakelt de band schijnbaar moeiteloos tussen harde uptempo nummers en ingetogener stukken. Supermarkt krijgt naast uiteraard de singel Seatle Or Portland en stamper Long Distance Runner prachtige uitvoeringen van gevoelige tracks als Needles Of The Tree en Okelo. In lange uitgesponnen live-versies van rustiger nummers laat de band het volume prachtig aanzwellen en weer wegebben. Het publiek zo wegvoerend in hun heftige wereld. En daarmee aantonend dat Aestrid live niet vast zit aan uitvoeringen op de plaat, maar voor meer gaat op het podium.

Spelen alsof er geen morgen is. Dat is wat Aestrid probeert na te jagen bij de optredens en dat is wat de Supermarkt krijgt. De band geniet zichtbaar van het eigen spel, van de eigenhandig opgetrokken wall of noise. Bo Menning gaat helemaal op in zijn muziek, met de ogen dicht wild zwaaiend met zijn gitaar. Prachtig om te zien en functioneel omdat het de beleving voor de toeschouwer nog intenser maakt. Na afloop van het concert staat Menning te grijnzen naast het podium. „Dit was er één”, glimlacht hij. En zo was het.

Foto: Michel Mees

> Lees ook het interview met Aestrid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s