Dean Blunt – Black Metal

Als autonoom kunstenaars zich met popmuziek gaan bezighouden; berg je dan maar. Dan wordt een product niet meer afgemeten aan maatstaven die wij eenvoudige stervelingen gebruiken. Dan boeit het niet of je er lekker op kunt afwassen, het je zondagochtend niet te ruw wakker maakt of het een ideale plaat is om na een nacht stappen bij thuiskomst nog even keihard op de koptelefoon te zetten om je roes naar een hoogtepunt te drijven. Nee, dan gelden andere regels.

Dan noem je je plaat bijvoorbeeld Black Metal en hult het pikzwarte cd’tje zonder enige opsmuk in een pikzwart cd-hoesje. Het zwarter-dan-zwart wordt alleen verstoord door een sticker die waarschuwt dat je het misschien beter niet kunt laten horen aan je kinderen. En als je de cd dan opzet klinken daar zoete liedjes in een lichtvoetige indieverpakking uit de speakers. Het doel van de kunstenaar is dan al bereikt; verwondering is daar; de luisteraars op het verkeerde been gezet.

Black Metal van muzikant én beeldend kunstenaar Dean Blunt is geen makkelijke plaat. Het werk start met soms ultra korte composities uitgevoerd in een rustig instrumentarium; strijkers, een lichtvoetige gitaar trekt de hele plaat lang een spoor van melodietjes. De stem van Dean Blunt doet een beetje denken aan Lou Reed; laag en niet altijd toonvast spreekt hij zijn teksten uit. Soms ondersteund door een vrouwelijk net zo onvaste stem. De regels van liedjes gelden hier evenmin: niks geen coupletjes en refreintjes maar vaak herhalingen van thema’s.

Zo kabbelt het rustig door tot midden in de plaat twee extreem lange tracks een totaal ander experimenteel pad wordt ingeslagen, waarna de korte composities weer terugkeren waarbij verschillende stijlen worden afgetast.

Tsja. Wat moet je daar nou van vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s