New Build – Pour it On

Van Hot Chip hoeven we even niks nieuws te verwachten, want de ene na de andere release van leden van de Britse formatie ziet nu het licht. Vorige week nog The 2 Bears, nu New Build – deze zomer al te bewonderen op Metropolis in Rotterdam – met in de gelederen Al Doyle (ook gitarist geweest bij LCD Soundsystem), Felix Martin aangevuld met Tom Hopkins.

Pour It On is de tweede langspeler van deze gelegenheidsformatie uit Londen. De titel –vrij vertaald ’giet het er maar overheen’ – suggereert al iets van overvloed en dat maakt het een treffende titel voor deze plaat. Want New Build vergeet te kiezen en door de overdaad zakt de plaat toch wat door zijn hoeven.

In de composities valt op dat de drums vaak voorop in de mix liggen, ondersteund door een ferm doorstampende basdrum. Dat suggereert dat wordt gemikt op de dansbaarheid van de nummers, maar op een gekke manier verleiden ze bijna zonder uitzondering niet tot bewegen. Dat komt vooral door de slepende zanglijnen en melodieën die doen vermoeden dat New Build luistermuziek wil te maken. Maar is het bedoeld als luistermuziek, dan zijn de opdringerige drums weer storend. Er ontbreekt een heldere keus voor het een of het ander. De plaat laat zich stug beluisteren en het ontbreekt aan pakkende hitgevoelige deuntjes. Op dat vlak scoort The 2 Bears aanzienlijk beter.

Daarbovenop komt dan nog dat New Build – de naam is volgens de band gekozen om positiviteit uit te stralen – een boodschap probeert over te brengen. De teksten gaan ook nog ergens over; thema’s als angst, frustratie en verwarring komen langs. Voeg daarbij dat volgens de beschrijving van de band de muziek niet is gemaakt maar ‘gevonden’ en het plaatje is compleet: misschien wil New Build te veel tegelijk.
Positief is dat Pour It On van a tot z vol staat met de heerlijkste analoge electronische sounds denkbaar. Wie daar van houdt, zit hier goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s