Melvins – Hold It In

De wereld zag er de afgelopen vier jaar toch een beetje bleekjes uit, bij gebrek aan een studioplaat van de Melvins. Gelukkig breekt de zon nu door: daar ligt Hold It In. „Deze plaat is een verfrissend stukje fictie in een saaie wereld vol feiten en bullshit”, legt frontman Buzz Osborne uit. En zo is het.

Zoals we gewend zijn houdt de gelegenheidsformatie zich in weerwil tot de titel van de plaat uiteraard twaalf nummers lang vooral níet in. Hoewel, verstokte fans zullen wel schrikken bij het opzetten van de plaat als de tweede track You Can Make Me Wait langskomt. Wat horen we daar? Gitaar zònder distortion?

Vaste leden Buzz Osborne en Dale Crover werden voor dit album versterkt door Butthole Surfers’ gitarist Paul Leary en bassist JD Pinkus. Niet dat je daar nu zo veel van merkt, want Hold It In is een typisch Melvins product. Hoewel, er gaat wel verdacht veel melodie verscholen in de dikke lagen noise. De plaat is bij vlagen gewoon toegankelijk, nou ja, relatief dan. Luister als voorbeeld maar eens naar rockend Eyes On You.
Verder is het business as usual. Wat te denken van songtitels als Onions Make The Milk Taste Bad, Piss Pisstorferson, Sesame Street Meat en Bride Of Crankenstein. Melvins maken er weer een doldwaze boel van met hun onderbroekenlol, wars van elke notie van goede smaak.

Toch ook weer een hartstikke fijne plaat om naar te luisteren met de bekende stuiterende riffs, onnavolgbare songstructuren, stuiterende baspartijen en beukende drums en allemaal rete strak uitgevoerd. Ook typisch voor hun werk: eerste maat één accent, tweede maat twee, derde drie, vierde maat vier accenten; dat soort gekkigheid moet toch een glimlach op je gezicht toveren.

Hold It In telt twaalf meest puntige nummers. Barcelonian Horseshoe Pit en het afsluitende House Of Gasoline wijken af. De laatste stelt je geduld gedurende 12 minuten op de proef met een boel richtingloze noise.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s