The 2 Bears – The Night Is Young

Totaal van de pot gerukte verzamelplaat van het duo Joe Goddard (Hot Chip) and Raf Rundell (1965 Records). The 2 Bears zijn als een kameleon en ze verschieten op The Night Is Young voortdurend heftig van kleur. Het duo uit Londen doet denken aan Bran Van 3000 in de zin dat op de plaat een veelvoud aan stijlen langskomt, de dansbaarheidsfactor zeer hoog is en de plaat net iets te lang is van het goede.

The Night Is Young opent met Get Out; een nummer dat zo van een plaat van Hot Chip gerukt kan zijn, tot dat halverwege ineens van kleur verandert en een dampende house beat met rap wordt ingezet. Geleidelijk glijdt het nummer vervolgens weer terug naar het centrale refrein; prachtig gedaan. Daarna zet Angel (Touch Me) in, een heerlijke retro housetrack met hitpotentie; vervolgd door Money Man; een ronkende reggaetrack, vervolgd door Not This Time ; een heerlijke dansbare poptune.

Zo schiet de plaat voortdurend alle kanten op – ook midden in nummers.. De eerste zeven nummers zijn allemaal even sterk en verdienen het allemaal vette clubhits te worden. Maar dan zakt het toch wat in. Het tempo gaat omlaag en er volgen ook wat meer experimentele nummers die beduidend minder toegankelijk en hitgevoelig zijn. Met dertiende track Sleepwalking val je vervolgens in slaap… en gaat de plaat jammerlijk als een nachtkaars uit. Maar de eerste zeven nummers zijn zo aanstekelijk dat de balans toch positief uitslaat.

Voor de plaat spreekt tot slot de teksten. The 2 Bears geven Reggae ook weer zijn originele functie terug door in Money Man vlammend te keer te gaan op de politieke situatie in Groot-Brittannië. De tekst They Will Have Their Pound Of Flesh, They Will Take Your NHS (National Health Service, red.), gezongen over een zoete swingende melodie, zal bij heel wat Engelsen een glimlach om de mond toveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s