Lamb – Backspace Unwind

Lamb verbaast de wereld al sinds 1996 met vernieuwende platen die ergens zweven tussen dance en triphop. Na vijf jaar stilte komt het duo Andrew Barlow en Louise Rhodes met een magnifieke nieuwe plaat. Backspace Unwind behoort tot hun meest toegankelijke werk, al zullen er fans zijn die met lede ogen zien dat het experiment daarvoor even ruimte heeft moeten maken. Niet dat Lamb stil heeft gezeten; het duo incorpereert stijlkenmerken van nieuwe muziekstromingen, zoals de bijzonder effectieve geluidstechniek van dubstep.
Een ieder die houdt van indringende platen waar het grote gebaar niet uit de weg wordt gegaan, atmosferisch, soms dansbaar, van heel klein tot majestueus groots kan deze plaat blind aanschaffen. Moet dat misschien ook wel, omdat deze in dit genre een punt in de tijd zet.

Backspace Unwind telt twee absolute hoogtepunten die onderling enorm verschillen. We Fall In Love is een grootse electrotrack die langzaam maar zeker opbouwt naar een climax die eenvoudig de concurrentie aan kan gaan met het meest uitbundig stampende werk van soortgenoten als Massive Attack. Het nummer eindigt in een opzwepende euforie van percussie. Het contrast kan niet groter zijn als daarna As Sattelites Go By volgt, een klein op piano gebaseerd nummer met een hemelse melodie waarin de hese stem van Rhodes prachtig tot zijn recht komt.

Backspace Unwind telt tien composities waarvan er acht in kwaliteit nauwelijks voor elkaar onderdoen. Afsluiter Only Our Skin en met name het bluesy Nobody Else halen dat niveau niet. Dat zijn de enige minpuntjes op deze prachtig klinkende indrukwekkende plaat.

Lamb speelt 24 november in de Schouwburg in Rotterdam

Luister naar een akoestische versie van As Satellites Go By

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s