Neon Twin – Neon Twin

Welke hetro-man heeft nooit gefantaseerd over hoe het geweest moet zijn om op een schip midden in een azuurblauwe zee te worden toegezongen door sirenen. En dat je er geen weerstand aan kunt bieden, aan die geile verlokkingen. Neon Twin bezingen de Sound of Sirens op hun eerste volwaardige plaat en trekken je volkomen willoos hun wereld binnen.

Je gaat haast automatisch in belachelijke hoogdravende teksten denken bij Neon Twin uit Eindhoven. Gewoon en fantastische band die voortkomt uit Suimasen. Het is onvermijdelijk daar vergelijkingen mee te maken bij het beoordelen van het eerste volwaardige album van Neon Twin (in 2012 verscheen al een ep). Zanger-gitarist Nick Sanders en drummer Jacco van Rooij hebben een nieuw gezelschap om zich heen verzameld en zetten hun werk voort. Letterlijk en figuurlijk, want het gelijknamige album van Neon Twin ligt nadrukkelijk in één lijn met de drie fantastische en ondergewaardeerde platen van Suimasen.

Gebleven zijn de orgastische lang uitgesponnen composities en eigenzinnige songstructuren. De psychedelische sfeer, de kenmerkende sound, fantastische dynamiek en de prachtige melodieën. De prima zang van Nick Sanders die doorgaans diep in de muziek ligt genesteld. Neon Twin raakt diezelfde gevoelige snaar als Suimasen, en dat is knap. De plaat laat zich ook net zo stug beluisteren als het werk van de voorgangers, maar gaat na een eerste kennismaking alleen maar groeien en groeien.

Kritiek kun je hebben op kenmerken van de productie. Op momenten klinkt de muziek als los zand. Like Islands bijvoorbeeld wil maar geen geheel worden. En dat is zonde.
En wat je misschien mist ten opzichte van Suimasen is de samenzang met Rob van den Brand, die zijn eigen weg is gegaan. En wat we nooit zullen weten is of we zijn inbreng missen waarmee Neon Twin misschien een nog betere plaat had kunnen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s