Duncan Idaho – Riddles

Verrek, waarom zitten die gasten niet bij Excelsior, flitst er door je hoofd als je titelnummer Riddles hoort van de nieuwe plaat van het Rotterdamse creatieve collectief Duncan Idaho. Want hoezeer doet het geluid en de sfeer wel niet denken aan Benjamin B (toen de wonderschone blonde bassiste Barbara Lampe nog meedeed) of de eerste producten van Ceasar?

Rotterdam mag trots zijn op weer een bandje met een mooi nieuw product. Duncan Idaho presenteert met kenmerkend enthousiasme – live zijn ze leuk om naar te kijken – hun derde plaat, en die mag er zijn. Elf niets-aan-de-hand popliedjes, springerig en vrolijk, eigenlijk net te laat om de zomer van 2014 op te sieren. Alleen het twaalfde en afsluitende liedje La Ville steekt in sfeer duister af. Intelligente popliedjes zijn het ook, met af en toe onverwachte wendingen en minder voor de hand liggende tellingen. Precies wat ook het materiaal uit de beginjaren van Excelsior kenmerkte. En wat de gelijkenis nog meer benadrukt is de prima zang van Ivo Alblas en uiteraard de zoetgevooisde stem en speelse toetsenpartijen van Hanna Tollenaar. De band spiegelt zichzelf aan meer eigentijdse voorbeelden als The Strokes en zelfs Arctic Monkeys. Maar of die vergelijkingen nu zo raak zijn?

Duncan Idaho slaagt er in pakkende melodielijntjes neer te zetten die zich snel in je hoofd nestelen. Syzygy bijvoorbeeld of prijsnummer Superfluous. Gelukkig wordt het alternatieve kantje niet geofferd in een poging een luisterwaardig plaatje te maken. Nummers als Wake Up of Superfluous laten de scherpe kantjes aan Duncan Idaho zien. Wat de productie alleen mist is dat het op die momenten net niet genoeg knalt.

Valkuil voor het creatieve vijftal is dat ze doorschieten in hun creativiteit. Er loopt een ragfijn lijntje tussen kunstig en gekunsteld. Duncan Idaho verkent die grens wat al te nadrukkelijk op Riddles. Een nummer als Magic fingers schiet bijvoorbeeld ruimschoots door die grens heen. En ook de brug in Riddles is misschien wat te veel bedacht. En misschien biedt dat nu een verklaring waarom ze (nog) niet door Excelsior zijn opgepikt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s