De Kift – Bidonville

Het is moeilijk iets te zeggen over Bidonville van De Kift zonder uitgebreid stil te staan bij de opnieuw volstrekt unieke verpakking van de cd: dit keer een dik pakket hyperinflatie-bankbiljetten. Een prachtige stapel drukwerk die ruikt naar mooi papier, met bij ieder nummer – 16 stuks dit keer – teksten. En die komen goed van pas bij het zoeken naar de betekenis van dit alles.

Wat kun je zeggen over De Kift dat in al die jaren van hun bestaan – al sinds 1988 – niet al een keer is gezegd? Met Bidonville voegen de oude punkers weer een mooie creatieve uitspatting toe aan hun rijke catalogus vol mooie geleende teksten en op zijn minst aparte muziek uiteenlopend van smartlap (Een Man) hiphoppig (Harde Munt), tot onroerend gevoelig (Parnasse). Bidonville is gebaseerd op een theaterstuk dat het collectief uitvoerde op Oerol (bekijk hier een impressie https://www.youtube.com/watch?v=IgbRgM9b25A). De plaat laat zich als een hoorspel beluisteren. Voordeel van de cd is dat het muzikaal allemaal klopt, er zuiver wordt gezongen en het prettig klinkt.

Het verhaal van Bidonville speelt zich af op een vuilnisbelt aan de rand van een stad. De uitdaging is de aaneengeregen teksten, dit keer niet alleen afkomstig uit literatuur maar ook documentaires en films, in je hoofd tot een verhaal te maken. Leuk tijdverdrijf. Het laat zich raden dat er links georiënteerde boodschappen in zitten met kritische noten over onze wegwerpmaatschappij en de dictatuur van het geld: een tekst als ‘de vrije markt, de vogelvrije markt’ is toch hint genoeg?

Muzikaal is Bidonville De Kift ten voeten uit: geëngageerde hoempa-emo met een snik uit de de Jordaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s